Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Maďarsko rozvíja vzťahy s Filipínami, Szijjártó rokoval s Dutertem

Maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó. Foto: TASR/AP

Podľa agentúry MTI šéf maďarskej diplomacie informoval, že znovuotvoria maďarské veľvyslanectvo v Manile a uzatvoria niekoľko dohôd. Zastupiteľský úrad Maďarska tam zatvorili v roku 1995.

Budapešť/Davao 27. marca (TASR) - Otvorenie novej etapy vzájomnej spolupráce medzi Filipínami a Maďarskom je hlavným cieľom návštevy maďarského ministra zahraničných vecí Pétera Szijjártóa, ktorého dnes v meste Davao prijal filipínsky prezident Rodrigo Duterte.

Podľa agentúry MTI šéf maďarskej diplomacie informoval, že znovuotvoria maďarské veľvyslanectvo v Manile a uzatvoria niekoľko dohôd. Zastupiteľský úrad Maďarska tam zatvorili v roku 1995.

Szijjártó podotkol, že pre Maďarsko je spolupráca s týmto štátom v juhovýchodnej Ázii veľmi výhodná. Filipíny, ktoré majú 100 miliónov obyvateľov, dosahujú významný rast ekonomiky na úrovni 6,8 percenta, čo je jedným z najvyšších hospodárskych rastov v Ázii.

Význam Filipín podľa jeho slov spočíva aj v tom, že krajina tento rok zastáva rotujúce predsedníctvo v Združení krajín juhovýchodnej Ázie (ASEAN).

Maďarsko chce vyvážať na Filipíny mäsové výrobky. Ďalšími oblasťami spolupráce by mali byť pomoc Maďarska pri modernizácii tamojšieho poľnohospodárstva, ale aj v oblasti vodného hospodárstva. Maďarský minister dodal, že v uplynulých dvoch rokoch stúpol vývoz maďarského tovaru na Filipíny o 25 percent.

Spravodajský server privatbankar.hu pripomína, že Szijjártó je prvým spomedzi šéfov diplomacie členských krajín Európskej únie, ktorých Duterte po nástupe do funkcie vlani v lete prijal. Doposiaľ ho navštívili ministri zahraničných vecí Austrálie, Japonska a Nórska.

Duterte minulý štvrtok varoval EÚ, aby prestala tlačiť na zrušenie trestu smrti v krajinách juhovýchodnej Ázie.