Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

VIDEO: Putin a Orbán sa zhodli, že treba posilniť boj proti terorizmu

Na snímke ruský prezident Vladimir Putin (vľavo) a maďarský premiér Viktor Orbán si podávajú ruky po tlačovej konferencii po rokovaní v Budapešti 2. februára 2017. Foto: TASR/AP

Putin, ktorý absolvoval jednodňovú pracovnú návštevu Maďarska, rokoval s Orbánom v prvom rade o hospodárskych otázkach. Zhodnotili však aj medzinárodnú situáciu.

Budapešť 2. februára (TASR) - Na nutnosti posilnenia medzinárodného boja proti terorizmu sa dnes v Budapešti zhodli prezident Ruskej federácie Vladimir Putin s predsedom maďarskej vlády Viktorom Orbánom.

Putin, ktorý absolvoval jednodňovú pracovnú návštevu Maďarska, rokoval s Orbánom v prvom rade o hospodárskych otázkach. Zhodnotili však aj medzinárodnú situáciu.

V súvislosti so situáciou na Ukrajine ruský prezident povedal, že za zintenzívnením bojov na východe Ukrajiny vidí snahu vlády v Kyjeve získať financie od Európskej únie a týmto spôsobom sa snaží vynútiť si súcit nového amerického prezidenta Donalda Trumpa. "Kampaň Hillary Clintonovej podporili aj ukrajinskí oligarchovia," dodal Putin.

Rusko podľa jeho slov očakáva, že racionálne zmýšľajúce sily na Ukrajine, ale aj v iných krajinách sveta nedovolia, aby sa situácia ďalej vyhrotila. "V opačnom prípade prinútime Kyjev k splneniu minskej dohody," uzavrel.

Orbán k situácii na Blízkom východe podotkol, že Maďarsko chce pomôcť tamojším kresťanom. To je podľa jeho vyjadrenia úloha, ktorá prislúcha krajine, akou je Maďarsko.



O spolupráci Maďarska s Ruskom premiér povedal, že tú komplikovalo medzinárodné prostredie. "Na západe Európy bola v móde politika namierená proti Rusku," zdôraznil Orbán, podľa ktorého medzinárodné sankcie voči Rusku za anexiu Krymu a za úlohu, ktorú Rusko zohralo v ukrajinskej kríze, spôsobili obom krajinám vážne ekonomické škody, pričom strata Maďarska dosahuje 6,5 miliardy dolárov (6,02 miliardy eur). "Problémy, ktoré nie sú hospodárskeho charakteru, nemožno riešiť hospodárskymi prostriedkami. Nie je správne prenášať konflikty do sveta ekonomiky," povedal predseda maďarskej vlády.

Putin pred novinármi zdôraznil, že mimoriadnu pozornosť na dnešných rokovaniach venoval s Orbánom výstavbe dvoch nových blokov atómovej elektrárne v Paksi. "Tento projekt v hodnote 12 miliárd eur vytvorí 10.000 nových pracovných miest," podčiarkol ruský prezident, ktorý Maďarsko označil za spoľahlivého a solventného partnera.

"Máme záujem na vzájomnej spolupráci. Budeme hľadať spôsob, ako zrealizovať dodávky zemného plynu. Boli by sme radi, keby sa podarilo tieto otázky čiste hospodárskeho charakteru zbaviť nánosu politiky. Zdôrazňujem, že žiadny smer dodávky plynu nie je vylúčený. A to ani smerom cez Bulharsko, ktoré podľahlo tlaku Európskej komisie. Ak si to Bulharsko rozmyslí, môžeme znova rokovať, potrebujeme ale mať istotu, že ruské podniky neutrpia škody spôsobené nepremyslenými rozhodnutiami," poznamenal Putin, ktorý v tejto súvislosti zdôraznil nutnosť dialógu s Bruselom, ale aj s jednotlivými krajinami EÚ v rámci dvojstranných vzťahov.

Putinova návšteva bola provokácia, tvrdili demonštranti



Budapeštianska návšteva Putina bola "provokáciou" voči Európe a nezávislému Maďarsku, zaznelo dnes večer na demonštrácii opozičnej strany Együtt (Spolu) v bočnej uličke neďaleko parlamentu. Vyše 300 protestujúcich, ktorých polícia k parlamentu nepustila, Putina vypískalo.

Politička tejto strany Zsuzsa Szelényiová pripomenula, že maďarský premiér Viktor Orbán ešte pred niekoľkými rokmi hovoril, že Maďarsko nebude "najveselším barakom" Gazpromu. Maďarsko bolo za vlády Jánosa Kádára označované za najveselší barak východného bloku.

Szelényiová poznamenala, že si Rusko ako krajinu váži, ale Putinova politika podľa nej protirečí všetkému, čo si predstavuje pod pojmom sloboda a bezpečnosť. "Hľadajme spojencov v Európe a od Putina si držme odstup," adresovala výzvu vláde.



Predseda Együtt Viktor Szigetvári zdôraznil, že "v maďarskom parlamente nemá čo hľadať vojnový zločinec, akým je Vladimir Putin". "Hanba Orbánovi, že prijal takéhoto človeka," dodal.

Opozičná radikálna strana Jobbik privítala Putinovu návštevu, avšak pripomenula, že aj Orbán hlasoval v Bruseli za sankcie voči Moskve. Maďarsko by podľa nej malo v budúcnosti plniť úlohu sprostredkovateľa medzi Západom a Ruskom.

Schôdzku Putina s Orbánom ostro kritizovala opozičná Maďarská socialistická strana i ochranárska strana Politika môže byť iná (LMP). Maďarský premiér podľa nich zradil Maďarov.

Prísne bezpečnostné opatrenia



Prísne bezpečnostné opatrenia sprevádzali dnes v Budapešti príchod prezidenta Ruskej federácie Vladimira Putina na pracovnú návštevu Maďarska.

Užšie centrum maďarskej metropoly polícia hermeticky uzavrela, po prílete lietadiel Putinovej delegácie nad maďarské územie takisto uzatvorili aj vzdušný priestor Maďarska. Stroj s ruským prezidentom sprevádzali stíhačky maďarských ozbrojených síl JAS-39 Gripen, k čomu bolo potrebné špeciálne povolenie Severoatlantickej aliancie, ktorého je Maďarsko členom.

Na príjazdových cestách od Medzinárodného letiska Ferenca Liszta k budove parlamentu na Kossuthovom námestí platí zákaz parkovania, na niektorých miestach už od utorka. Kanalizačné poklopy polícia privarila. Niektoré školy a reštaurácie dnes vôbec neotvorili.

Podľa opozičnej strany Együtt (Spolu) sa maďarský premiér "usilovne učí od Putina spôsobu vládnutia: ako potláčať občiansky sektor, ako obmedzovať slobodu tlače, ako kradnúť a ako napomáhať rodinkárstvu".

Putin navštívil Maďarsko 17. februára 2015, keď s maďarským premiérom Viktorom Orbánom rokovali najmä o otázkach energetiky. Predseda maďarskej vlády označil vtedy rokovania s Putinom za vážne, úspešné a dlhé. Zdôraznil nutnosť čo najskôr usporiadať vzťahy Európskej únie a Ruska.

Vlani 17. februára prijal Putin Orbána v Moskve. Ruský prezident na schôdzke vyjadril spokojnosť s kvalitou a charakterom vzťahov s Maďarskom, aj keď priznal pokles v obchodno-ekonomickej spolupráci. Putin označil Maďarsko za dávneho a spoľahlivého partnera Ruska a vyjadril nádej, že spoločné plány oboch krajín, dohodnuté počas jeho predošlej návštevy v Maďarsku, budú napredovať a realizovať sa.

Rokovania sa zamerali energetiky, v rámci nej dostavby dvoch blokov atómovej elektrárne v Paksi, vzdelávania, ťažkého priemyslu, ale aj investícií v oblastiach farmaceutiky a poľnohospodárstva. Povedal to v stredu maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó, podľa ktorého Maďarsko čaká na posledné povolenie od Európskej únie a projekt rozšírenia elektrárne v Paksi sa začne.