Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 20. máj 2024Meniny má Bernard
< sekcia Zahraničie

Maďarsko sa neotvorí pre migračnú vlnu spôsobenú afganským chaosom

Ľudia sa zhromažďujú na medzinárodnom letisku Hámida Karzaja v Kábule v utorok 17. augusta 2021. Foto: TASR/AP

Podľa štátneho tajomníka rezortu diplomacie L. Magyara odchod vojsk otvoril priestor pre nástup afganského militantného hnutia Taliban, ktoré ovládlo celú krajinu.

Budapešť 17. augusta (TASR) - Maďarská vláda nedovolí, aby cenu diletantizmu svetových mocností zaplatili maďarskí občania, preto sa Maďarsko neotvorí pre migračnú vlnu spôsobenú afganským chaosom, vyhlásil v utorok pre maďarské verejnoprávne médiá štátny tajomník rezortu diplomacie Levente Magyar.

Afganská kríza sa podľa jeho slov chýli ku koncu po tom, čo vláda Spojených štátov bez akejkoľvek diskusie so svojimi spojencami oznámila okamžité a úplné stiahnutie vojsk z Afganistanu.

Odchod vojsk otvoril priestor pre nástup afganského militantného hnutia Taliban, ktoré ovládlo celú krajinu, preto teraz hrozí zopakovanie utečeneckej krízy z roku 2015 s húfom miliónov utečencov smerujúcich z Blízkeho východu do Európy, dodal Magyar.

Západ sa podľa jeho vyjadrenia zrejme nepoučil a po Líbyi, Iraku a Sýrii zanecháva po sebe ruiny, státisíce mŕtvych, politický chaos, teroristickú vlnu extrémistov a milióny ľudí utekajúcich z vlasti.