Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Scientologická cirkev zaplatí pokutu za zneužívanie osobných údajov

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Pracovníci maďarského Národného úradu vyšetrovania na základe sťažnosti niekoľkých členov cirkvi vykonali v stredu raziu v budapeštianskom sídle a v kancelárii cirkvi v Nyíregyháze.

Budapešť 20. októbra (TASR) - Za neoprávnené používanie osobných údajov musia Náboženský spolok maďarskej scientologickej cirkvi a jej ústredná organizácia zaplatiť pokutu po 20 miliónov forintov (približne 64.830 eur). Oznámil to dnes v Budapešti predseda Úradu na ochranu údajov a slobodu informácií (NAIH) Attila Péterfalvi.

Podľa agentúry MTI úrad vyšetroval cirkev od vlaňajšieho decembra a zistil, že porušila ohlasovaciu povinnosť, princíp cieleného a čestného spravovania osobných údajov, ale aj požiadavku bezpečnosti údajov.

Péterfalvi dodal, že okrem toho cirkev neoprávnene spravovala osobné údaje svojich členov i tretích osôb. "S podobným prípadom porušovania zákona sa NAIH ešte nestretol," zdôraznil predseda.

Pracovníci maďarského Národného úradu vyšetrovania (NNI) na základe sťažnosti niekoľkých členov cirkvi vykonali v stredu raziu v budapeštianskom sídle a v kancelárii cirkvi v Nyíregyháze.

Denník Magyar Idök v tejto súvislosti pripomenul, že cirkev považujú vo viacerých krajinách sveta za ilegálnu organizáciu, pritom v Maďarsku doposiaľ nerušene funguje.

Magyar Idök informoval, že na NAIH sa obrátili scientológovia, ktorí chceli vystúpiť z tejto organizácie a žiadali späť všetky osobné dokumenty, ale neuspeli.

Vyšetrovací úrad v stredu začal domovou prehliadkou proces vyšetrovania voči neznámemu páchateľovi pre podozrenie zo zneužitia osobných údajov a iných trestných činov.