Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Šéf španielskej diplomacie navštívil Budapešť po 11 rokoch

Maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó (vpravo) počas spoločnej tlačovej konferencie so svojím španielskym rezortným partnerom Josepom Borrellom po ich stretnutí v Budapešti 17. decembra 2018. Foto: TASR/AP

Maďarský minister uviedol, že otázku prijímania migrantov vnímajú Maďarsko a Španielsko odlišne, avšak zhodujú sa na tom, že je dôležité chrániť vonkajšie hranice Európskej únie.

Budapešť 17. decembra (TASR) - Maďarsko a Španielsko sa musia usilovať o to, aby sa vzájomne pochopili a aby zlikvidovali priepasť medzi "Východom" a "Západom". Povedal to v pondelok španielsky minister zahraničných vecí Josep Borrell, ktorý v Budapešti rokoval so šéfom maďarskej diplomacie Péterom Szijjártóom.

Borrell podľa agentúry MTI zdôraznil, že by bolo potrebné stretávať sa častejšie a pripomenul, že španielsky minister zahraničných vecí navštívil naposledy Maďarsko pred 11 rokmi.

Zároveň pozval Szijjártóa na návštevu Španielska s cieľom prerokovať možnosti spolupráce v rozvoji maďarskej infraštruktúry, napríklad železníc. "Po Číne má Španielsko najdlhšiu sieť vysokorýchlostných železníc, pričom aj Maďarsko plánuje podobné investície," dodal Borrell.

Maďarský minister uviedol, že otázku prijímania migrantov vnímajú Maďarsko a Španielsko odlišne, avšak zhodujú sa na tom, že je dôležité chrániť vonkajšie hranice Európskej únie. Obe krajiny podľa jeho vyjadrenia zdôrazňujú význam afrických rozvojových programov.

Szijjártó sa s Borrellom dohodli na tom, že sa v tejto oblasti pokúsia zosúladiť svoje snahy. Maďarsko ponúklo svoje kapacity v oblasti vodného hospodárstva, pretože Španielsko už realizuje program v záujme zabezpečenia čistej vody pre obyvateľov krajín severnej Afriky, z ktorých do Európy prichádzajú migranti, dodal maďarský minister. Španielskeho ministra zahraničných vecí prijal v Budapešti aj predseda maďarskej vlády Viktor Orbán.