Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Zahraničie

Maďarsko si pripomína výročie revolúcie z rokov 1848–49

Maďarská štátna vlajka veje vo vzduchu na Kossuthovom námestí v Budapešti, archívna foto. Foto: TASR/AP

Podujatia osláv 174. výročia vypuknutia revolúcie sa konajú po celom Maďarsku i v krajinách, kde žijú občania maďarskej národnosti.

Budapešť 15. marca (TASR) - Vztýčením štátnej vlajky s vojenskou poctou na Kossuthovom námestí v Budapešti začali sa v utorok ústredné oslavy štátneho sviatku vypuknutia protihabsburskej revolúcie z rokov 1848-49. Na slávnostnom akte pred budovou parlamentu boli prítomní prezident János Áder a predseda parlamentu László Kövér. Informuje spravodajca TASR s odvolaním sa na správu agentúry MTI.

Prítomní boli aj viacerí členovia vlády, predstavitelia štátnych organizácií a armády, členovia diplomatického zboru, ako aj množstvo rodín i turistov.

Podujatia osláv 174. výročia vypuknutia revolúcie sa konajú po celom Maďarsku i v krajinách, kde žijú občania maďarskej národnosti.

Popoludní sa v hlavnom meste bude konať tradičný provládny Pochod mieru. Organizuje ho združenie Fórum občianskeho zoskupenia (CÖF) a očakáva sa na ňom 680.000 účastníkov. Pred davom zhromaždeným na Kossuthovom námestí vystúpi so slávnostným prejavom premiér Viktor Orbán.

Na popoludnie pripravilo masové zhromaždenie v Budapešti na Nábreží Technickej univerzity aj zoskupenie šiestich opozičných strán V jednote za Maďarsko, kde popri maďarských opozičných lídroch vystúpi s prejavom aj predseda Európskej ľudovej strany (EPP) Donald Tusk.

Občania Maďarska oslavujú štátny sviatok 15. marca ako deň zrodenia moderného parlamentárneho Maďarska. Prvýkrát bol dňom pracovného pokoja v roku 1989; od roku 1990 je štátnym sviatkom.





(spravodajca TASR Ladislav Vallach)