Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Maďarský znalec v kauze Evy V. zatajil vážnu skutočnosť

Slovenka Eva V. Foto: TASR/MTI

Znalec na súde vypovedal, že použil iba jeden softvér na modelovanie havárie. Program, na ktorého vývoji pracoval sám, zatajil.

Budapešť 5. decembra (TASR) - Maďarský súdny znalec v oblasti dopravy Gábor Melegh, ktorého vyzval na vypracovanie posudku k vlaňajšej tragickej nehode Slovenky Evy V. jej obhajca, zatajil pred súdom isté informácie týkajúce sa softvéru na modelovanie havárie. Uviedlo to dnes internetové vydanie týždenníka Heti Világgazdaság (HVG), podľa ktorého súd na základe Meleghovej expertízy akceptoval tvrdenie, že nemožno vylúčiť verziu pochybenia auta obetí pri predbiehaní.

Týždenník pripomína, že na vypracovanie posudku použil Melegh kombináciu dvoch rôznych modelovacích programov. Na ich základe dospel k verzii o možnej zodpovednosti vodiča auta obetí za nehodu, ktorá pobúrila pozostalých štyroch obetí nehody. Na súde vypovedal, že použil iba jeden softvér. Nespomenul ale program, na ktorého vývoji pracoval a sám ho z titulu svojej pozície na univerzite verifikoval. Tento program podľa HVG predáva firma registrovaná na Slovensku, v ktorej má Melegh majetkovú účasť.

Komora súdnych znalcov podľa týždenníka pripúšťa, že ide o nezlučiteľnosť funkcií, nedokáže však voči tomu nič urobiť. HVG tiež poznamenáva, že Melegh so sudkyňou v kauze nehody Evy V. písal knihu o dopravnom trestnom práve. V otázkach expertíz dopravných nehôd "ho nemožno obísť" a všetky certifikáty súdnych znalcov v tomto odbore idú cez neho.

Heti Világgazdaság sa podrobne venuje tejto téme a podotýka, že prokurátor chcel vylúčiť Melegha z procesu kvôli zaujatosti, posudok tohto znalca, ktorým bol priebeh sporu ovplyvnený v prospech Evy V., však napokon súd akceptoval.

Maďarská justícia v kauze tragickej nehody Evy V. korigovala chybu

V prípade Slovenky odsúdenej prvostupňovým súdom za jazdu pod vplyvom alkoholu maďarská justícia korigovala svoju chybu a z domácej väzby ju poslala späť do vyšetrovacej väzby. Vyhlásil to dnes v Budapešti maďarský minister pre verejnú správu a justíciu Tibor Navracsics.

Slovenka Eva V.
Foto: TASR/MTI
Podľa agentúry MTI minister reagoval uvedenými slovami na novinársku otázku týkajúcu sa utorňajšej kritiky verdiktu súdu zo strany predsedu parlamentnej frakcie vládnucej strany Fidesz Antala Rogána, po ktorej súd rozhodol o vrátení odsúdenej späť do väzenia.

Navracsics pripomenul, že voči verdiktu o prepustení z vyšetrovacej väzby a o nariadení o vzatí Slovenky Evy V. do domácej väzby vzniesol námietku prokurátor, po ktorej "maďarská justícia korigovala svoju chybu".

Šéf rezortu zdôraznil, že práve preto je dôležitý viacstupňový justičný systém, v ktorom zúčastnené strany majú možnosť prezentovať rôzne záujmy. Na otázku či bude v tejto súvislosti upravený zákon, ako to avizoval Rogán, Navracsics odpovedal, že ak Fidesz pripraví nejakú novelu, bude možné o nej diskutovať.

Rogán vyzval v utorok predsedu ústavnoprávneho výboru parlamentu a ministra spravodlivosti, aby preverili opodstatnenosť domácej väzby Evy V. Súd ju na prvom stupni odsúdil v novembri na šesť rokov väzenia za spôsobenie vlaňajšej tragickej nehody na maďarskej diaľnici M3. Vládny politik označil za poburujúcu skutočnosť, že Slovenka, zodpovedná za haváriu s následkom smrti štyroch ľudí, trávi domáce väzenie v luxusnej nehnuteľnosti.

Nehoda si vyžiadala štyri obete

Súd pre okolie Budapešti v ten istý deň (3. novembra) rozhodol o zrušení domácej väzby na základe protestu prokurátora a nariadil návrat Evy V. späť do vyšetrovacej väzby, kde bude až do ukončenia súdneho procesu na druhom stupni, najviac však dovtedy, kým uplynie trest odňatia slobody v zmysle prvostupňového rozsudku.

Rogánov prejav kritizovalo Maďarské združenie sudcov aj Komora maďarských advokátov. Politik Fideszu dnes zopakoval svoj postoj s poznámkou, že "Maďarsko musí byť krajinou, kde nemôže nikto byť zvýhodnený iba preto, že má veľa peňazí".

Slovenka Eva V.
Foto: TASR
Eva V., ktorá jazdila pod vplyvom alkoholu, narazila 21. augusta 2012 na diaľnici M3 vo vysokej rýchlosti do vozidla značky Fiat Punto. Zahynuli v ňom traja ľudia; ďalšia žena v horiacom aute utrpela ťažké poranenia, ktorým po prevoze do nemocnice podľahla.

Slovenku Okresný súd v Gödöllö odsúdil 22. novembra na šesť rokov väzenia v nápravnovýchovnom ústave s najmiernejším stupňom stráženia za trestný čin spôsobenia dopravnej nehody pod vplyvom alkoholu s následkom smrti viacerých osôb.

Súd nariadil odsúdenej zákaz riadenia motorových vozidiel na päť rokov a vyhovel jej žiadosti o domácu väzbu.