Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Zahraničie

VIDEO: Slovenská menšina v Mlynkoch má obavy o slovenské školy

Ilustračné foto Foto: TASR/Pavol Ďurčo

Slovenčina sa ako predmet vyučuje na 37 školách. Žiaci ju tak majú päť hodín týždenne.


Mlynky 26. februára (TASR) - Slováci žijúci v Maďarsku majú obavy, že škôl, kde sa vyučuje slovenčina, bude menej. Pre TASR to v severomaďarskej obci Mlynky (Pilisszentkereszt) v sobotu uviedla riaditeľka základnej školy v Mlynkoch a členka výchovno-vzdelávacieho výboru Celoštátnej slovenskej samosprávy (CSS) Marta Papučková Glücková.

"Málo škôl je, slovenských škôl. Máme obavy, že ich bude menej, lebo 37 takých škôl máme, kde sa slovenčina vyučuje ako predmet, čiže týždenne máme päť hodín slovenčiny. Veľa takých škôl je medzi týmito, kde je málo obyvateľov, a keď je menej detí, potom už samozrejme pričlenia školy k druhým školám a nezostanú - nemajú potom už ten národnostný charakter, lebo keď sú pričlenené, už to ide oveľa ťažšie," povedala Papučková Glücková.

Podľa jej slov sa preto školský výbor CSS rozhodol vypracovať koncepciu, aby nestratili ani tie deti, ktoré sú v malých školách, a aby sa čo najviac detí zapojilo do výučby slovenčiny.

"Túto koncepciu sme teraz rozposlali do národnostných samospráv a do škôl. Čakáme odpovede a čakáme návrhy od škôl a od národnostných samospráv, čo oni na to, aký názor majú a v čom nám vedia pomôcť," dodala.

K otázke o pomoci od materskej krajiny poznamenala, že dostávajú finančnú pomoc prostredníctvom nadácie: "Pomocou tejto nadácie sa dostaneme na Slovensko do školy prírody, ktorá je pre deti veľmi osožná - je v Hronci a z Maďarska sa tam zúčastní veľa detí. Veľa sa tam naučia po slovensky. Rodičia, deti aj učitelia, to cítia, že je to veľmi osožné."

Ďalej je to pomoc aj vo forme doškoľovania učiteľov, ale tiež posielanie hosťujúcich učiteľov zo Slovenska, čo je však recipročnou záležitosťou. "Tešili by sme sa, keby jeden región dostal jedného učiteľa - viac škôl, a že by nám pomáhal. Vystriedal by sa vo viacerých dedinách medzi školami. To by bola pre nás veľká pomoc," uzavrela riaditeľka.