Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Odhalili maďarsko-slovenskú bandu, ktorá vyrábala fiktívne faktúry

Ilustračné foto Foto: TASR

Podniky, ktoré fiktívne faktúry používali, čelia obvineniu z trestného činu daňového podvodu.

Budapešť 2. júna (TASR) - Príslušníci Národného úradu pre dane a clá (NAV) odhalili v juhomaďarskom meste Malý Kereš (Kiskörös) slovensko-maďarskú zločineckú skupinu, ktorá vyrábala na objednávku fiktívne faktúry pre maďarské podniky. Na základe týchto dokumentov potom podniky žiadali v Maďarsku odpočet dane z pridanej hodnoty, čím spôsobili štátu škodu vo výške takmer štyroch miliárd forintov (12,9 milióna eur).

Hovorkyňa Regionálneho kriminalistického riaditeľstva Južnej Dolnej zeme NAV v Kecskeméte Melinda Horváthová v tejto súvislosti dnes pre TASR uviedla, že do výroby fiktívnych faktúr bolo zapojených 11 občanov Maďarska a päť občanov SR. Kanceláriu mali vybudovanú v Malom Kereši.

Jedného občana SR krátkodobo zadržali v Maďarsku, ostatných podozrivých maďarské orgány nezadržali. Podľa hovorkyne regionálne kriminalistické riaditeľstvo je v kontakte so slovenskými orgánmi, ktoré na maďarskú žiadosť v rámci právnej pomoci vypočuli na Slovensku svedkov a podozrivých.

Fiktívne doklady využilo 35 maďarských obchodných spoločností. Kriminalisti vykonali domové prehliadky na 50 miestach, pričom zhabali nielen dôkazový materiál, ale aj hnuteľný a nehnuteľný majetok. Viaceré podniky sa zaviazali dobrovoľne uhradiť vzniknutú škodu.

Voči dvom vodcom zločineckej skupiny a jej členom vznesú maďarské orgány obvinenie z trestného činu daňového podvodu a iných trestných činov. Podniky, ktoré fiktívne faktúry používali, čelia obvineniu z trestného činu daňového podvodu.