Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Sprísnená ochrana hraníc podľa maďarskej vlády funguje dobre

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Povedal to dnes štátny tajomník rezortu vnútra Károly Kontrát v obci Rószke pri hraniciach so Srbskom.

Budapešť 26. apríla (TASR) - Sprísnená ochrana štátnych hraníc Maďarska funguje dobre, občania žijúci v schengenskej zóne sú vo väčšom bezpečí. Povedal to dnes štátny tajomník rezortu vnútra Károly Kontrát v obci Rószke pri hraniciach so Srbskom.

Podľa agentúry MTI Kontrát po výjazdovom rokovaní parlamentného výboru pre národnú bezpečnosť pripomenul, že nové pravidlá ochrany hraníc vstúpili do platnosti 28. marca. "Ilegálni migranti môžu požiadať o azyl v tranzitných zónach umiestnených priamo na hraniciach, a tam môžu v ľudských podmienkach počkať na posúdenie svojej žiadosti," povedal.

Nové pravidlá majú za následok, že na srbsko-maďarské hranice v uplynulých mesiacoch klesol tlak migrantov. Ilegálni migranti a prevádzači volia iné trasy, dodal štátny tajomník.

Predseda výboru z opozičnej Maďarskej socialistickej strany (MSZP) Zsolt Molnár vyjadril pochybnosti, že hraničné zábrany sú schopné zadržať väčšiu masu utečencov. Podotkol, že by boli potrebné celoeurópske kroky, ktoré zaručia ochranu schengenskej zóny a dodržiavanie ľudských práv.