Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Zahraničie

V Maďarsku vstúpil do platnosti sprísnený zákon o zhromažďovaní

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

V tejto súvislosti poslanci parlamentu za opozičnú stranu Demokratická koalícia (DK) oznámili polícii nepretržitú demonštráciu na celom území krajiny.

Budapešť 1. októbra (TASR) - Sprísnená novela zákona o zhromažďovaní, ktorú maďarský parlament schválil 20. júla, vstúpila v pondelok do platnosti. V tejto súvislosti poslanci parlamentu za opozičnú stranu Demokratická koalícia (DK) oznámili polícii nepretržitú demonštráciu na celom území krajiny, informovala v pondelok tlačová agentúra MTI.

Poslanec DK Gergely Arató na tlačovej konferencii v Budapešti pripomenul, že novelizovaný zákon o zhromažďovaní považuje za zhromaždenie už aj stretnutie dvoch ľudí, ktorí sa vyjadrujú k verejným záležitostiam.

"Takéto ohromujúce sprísnenie je predstaviteľné iba v diktatúrach," dodal Arató a vyzval ľudí, aby protestovali, demonštrovali, zhromažďovali sa, diskutovali a rozprávali sa, pretože "ľud nemožno umlčať, a nie je ho možné ani zakázať".

V sprísnenej právnej norme sa okrem iného uvádza, že každý má právo - s povolením, ale v niektorých zákonom stanovených prípadoch aj bez povolenia - zorganizovať či zúčastniť sa spolu s inými na pochodoch a demonštráciách. Pri nich musí byť ale zachovaný pokoj a ich účastníci nesmú byť ozbrojení. Zhromaždenie mimo verejných priestranstiev môže byť v zmysle novely organizované iba so súhlasom majiteľa pozemku.

Zákonodarný zbor ďalej prijal aj zákon na ochranu súkromia, ktorú zaručuje siedma novela ústavy schválená 20. júna. Ústava v otázke právnej ochrany verejného poriadku uvádza: "Uplatňovanie slobody prejavu a zhromažďovania nemôže obmedzovať rodinný či súkromný život iných ľudí a pokoj ich domova."

Spravodajca TASR Ladislav Vallach