Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Exprezidenta R. Schustera ocenila najväčšia maďarská univerzita

Titulom čestný občan (Civis honoris causa) ocenila v nedeľu 11. septembra 2016 Debrecínska univerzita na slávnostnom otvorení nového akademického roka bývalého prezidenta SR Rudolfa Schustera. Foto: TASR/Ladislav Vallach

Ocenenie Schusterovi odovzdal rektor univerzity Zoltán Szilvássy.

Debrecín/Bratislava 11. septembra (TASR) - Titulom čestný občan (Civis honoris causa) ocenila dnes Debrecínska univerzita na slávnostnom otvorení nového akademického roka bývalého prezidenta SR Rudolfa Schustera.

Senát najväčšej univerzity v Maďarsku toto ocenenie udeľuje len v mimoriadnych prípadoch, doteraz bola jeho jediným držiteľom rodina Habsburgovcov za založenie a rozvoj Debrecínskej univerzity. Ocenenie Schusterovi odovzdal rektor univerzity Zoltán Szilvássy.

Exprezidentovi Schusterovi ocenenie udelili za významnú spoločenskú činnosť v oblasti rozvoja kontaktov medzi mestom Košice a maďarskými mestami Miškovec, Budapešť a Debrecín, za rozvoj Debrecínskej univerzity a šírenie jej dobrého mena a za rozvoj dobrých vzťahov medzi Slovenskou republikou a Maďarskom.

Schuster vo svojom poďakovaní uviedol, že vo svojich funkciách vždy podporoval spoluprácu s maďarskými mestami a regiónmi, ktorá dostala v rámci Európskej únie nový rozmer. Poukázal na strategickú odkázanosť spolupráce SR a Maďarska v stredoeurópskom kontexte. Vyslovil presvedčenie, že ešte terajšie generácie sa stanú svedkami historického maďarsko-slovenského urovnania vzájomných vzťahov.

"Tu stále boli tie spolupráce s Maďarskom, pretože sú to naši susedia. Vždy, keď sme začali hľadať to, čo nás rozdeľuje, vždy bolo zle. Ja som vždy hľadal to, čo nás spája. Historicky sme boli vždy vedľa seba, žili sme tu, a tváriť sa, že vy ste nám vtedy ublížili, to už dnes neplatí. Sme v jednej Európe bez hraníc, dúfam, že to tak zostane. Myslím si, že táto spolupráca nám len prospieva," povedal pre TASR po slávnostnom akte bývalý slovenský prezident.

V pondelok Schuster navštívi Macedónsko, kde mu na pôde Univerzity Sv. Klimenta Ochridského v Bitole udelia čestný doktorát za zásluhy a rozvoj spolupráce medzi Slovenskom a Macedónskom a najmä za významnú a priateľskú spoluprácu s bývalým macedónskym prezidentom Borisom Trajkovským.

Schuster, ktorý bol zvolený za prezidenta SR v priamych voľbách v máji 1999, je držiteľom už štyroch desiatok čestných doktorátov univerzít v SR i zahraničí. Najvyššiu ústavnú funkciu zastával v období rokov 1999 – 2004.