Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Maďarský Štátny kontrolný úrad pokračuje v pokutovaní opozičných strán

Ilustračná snímka. Foto: Ilustračné foto: TASR/Ladislav Vallach

Stalo sa tak len niekoľko dní po oznámení, že ultrapravicová opozičná strana Jobbik musí zaplatiť pokutu vo výške stoviek miliónov forintov za prijatie ilegálnej podpory.

Budapešť 21. decembra (TASR) - Niekoľko mesiacov pred parlamentnými voľbami v Maďarsku uvalil tamojší Štátny kontrolný úrad (ÁSZ) pokuty na päť ďalších opozičných strán. Stalo sa tak len niekoľko dní po oznámení, že ultrapravicová opozičná strana Jobbik musí zaplatiť pokutu vo výške stoviek miliónov forintov (v prepočte okolo dvoch miliónov eur) za prijatie ilegálnej podpory, uviedli vo štvrtok agentúry DPA a APA.

Podľa informácií maďarských médií sa pokuty tentoraz týkajú Demokratickej koalície (DK) expremiéra Ferenca Gyurcsánya, strany Politika môže byť iná (LMP), ako aj subjektov Spoločne (Együtt), Dialóg (Párbeszéd) a Liberálnej strany. Všetky pokutované strany sa mali previniť prijatím nelegálnych darov formou využívania zlacnených služieb.

Parlamentné voľby v Maďarsku by sa mali konať v apríli budúceho roka, ich presný termín zatiaľ nebol stanovený.

Kontrolný úrad začal v auguste preverovať financovanie siedmich politických strán. Po viacerých výzvach na splnenie povinnosti informovať o podmienkach poskytnutia podpory sa ÁSZ obrátil na prokuratúru, ktorá nariadila prešetrovanie dokumentov týkajúcich sa zmlúv na využitie bilbordov v prípade Jobbiku a zmlúv o prenájme priestorov v rokoch 2015-2016 v prípade ostatných zmienených strán.

Predstavitelia pokutovaných strán považujú obvinenia za smiešne, respektíve hovoria o konaní na politickú objednávku. Ozvali sa však aj hlasy, podľa ktorých sa ÁSZ usiluje pokutami ochromiť ich činnosť v predvolebnom období. Súčasne poukazujú na absenciu kontrol v koaličných stranách Fidesz a KDNP.

Podľa informácií opozícii blízkych médií začínajú opozičné strany s verejnými zbierkami, ktoré by mali rozšíriť ich finančné možnosti.