Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Extrémisti pochodovali v Budapešti proti Trianonskej mierovej zmluve

Stovky prívržencov radikálneho Mládežníckeho hnutia 64 stolíc (HVIM) pri príležitosti 97. výročia podpísania Trianonskej mierovej zmluvy skandovali v nedeľu 4. júna 2017 v uliciach Budapešti "Preč s Trianonom!" Pochod zorganizovaný hnutím už po 16. raz smeroval tradične k sídlam veľvyslanectiev Srbska, Rumunska a Slovenska. Foto: TASR - Ladislav Vallach

Pochod zorganizovaný hnutím už po 16. raz smeroval tradične k sídlam veľvyslanectiev Srbska, Rumunska a Slovenska.

Budapešť 4. júna (TASR) - Stovky prívržencov radikálneho Mládežníckeho hnutia 64 stolíc (HVIM) pri príležitosti 97. výročia podpísania Trianonskej mierovej zmluvy skandovali dnes v uliciach Budapešti "Preč s Trianonom!" Pochod zorganizovaný hnutím už po 16. raz smeroval tradične k sídlam veľvyslanectiev Srbska, Rumunska a Slovenska.



Zhromaždenie zabezpečili desiatky policajtov. V pohotovosti boli policajné zásahové jednotky, sídla zastupiteľských úradov obkolesila polícia kovovými zábranami.

Skupina členov HVIM niesla tabule s nápismi historických názvov uhorských žúp. V dave bolo aj niekoľko ľudí oblečených v čiernych uniformách, ktoré pripomínali rovnošaty zakázanej Maďarskej gardy.

Stovky prívržencov radikálneho Mládežníckeho hnutia 64 stolíc (HVIM) pri príležitosti 97. výročia podpísania Trianonskej mierovej zmluvy skandovali v nedeľu 4. júna 2017 v uliciach Budapešti "Preč s Trianonom!" Pochod zorganizovaný hnutím už po 16. raz smeroval tradične k sídlam veľvyslanectiev Srbska, Rumunska a Slovenska.
Foto: TASR - Ladislav Vallach


Trianonskú mierovú zmluvu, ktorá vymedzila hranice Maďarska a Československa po rozpade Rakúsko-Uhorska po prvej svetovej vojne, podpísali 4. júna 1920 v paláci Veľký Trianon pri Paríži mocnosti Dohody (Británia, USA, Francúzsko a Taliansko) a predstavitelia Maďarska.

Hoci Maďarsko podpísalo a ratifikovalo Trianonskú mierovú zmluvu, s novým stavom sa nezmierilo. Trianon sa v Maďarsku dodnes chápe ako krivda spáchaná na maďarskom národe.

Extrémisti žiadali zrušenie Trianonu pred ambasádou SR

Zrušenie Trianonskej mierovej zmluvy požadovalo dnes večer pred sídlom Veľvyslanectva SR na budapeštianskej Ceste Stefánia vyše 500 extrémistov. Protestný pochod pri príležitosti 97. výročia podpísania Trianonskej mierovej zmluvy zorganizovalo už po 16. raz radikálne Mládežnícke hnutie 64 stolíc (HVIM).

Rečníci zhromaždenia z HVIM svoju nevôľu s Trianonom vyjadrili predtým pred budovami veľvyslanectiev Srbska a Rumunska, kde kritizovali prístup k maďarskej menšine v daných krajinách.

Stovky prívržencov radikálneho Mládežníckeho hnutia 64 stolíc (HVIM) pri príležitosti 97. výročia podpísania Trianonskej mierovej zmluvy skandovali v nedeľu 4. júna 2017 v uliciach Budapešti "Preč s Trianonom!" Pochod zorganizovaný hnutím už po 16. raz smeroval tradične k sídlam veľvyslanectiev Srbska, Rumunska a Slovenska.
Foto: TASR - Ladislav Vallach


Pri slovenskej ambasáde obkolesenej kovovými kordónmi podotkli, že medzištátne vzťahy Maďarska sú v súčasnosti veľmi dobré, že v poslednom čase už nie sú príslušníci maďarskej menšiny terčom útokov, ako v prípade študentky Hedvigy Malinovej. Avšak slovenská vláda rozvíja severné regióny krajiny a južné, kde býva aj maďarská menšina, nechá zaostávať. Ako príklad uviedli budovanie diaľnice na východ Slovenska cez náročný horský terén, namiesto smerom cez rovinatý juh. Za veľký problém označili, že Maďarsko i Slovensko trpia nekvalitným tovarom dovezeným zo zahraničia.

Dav skandoval "Preč s Trianonom!", "Nenávidíme ťa Slovensko!" či "Ria-ria Hungária!"

Zhromaždenie, ktoré zabezpečovalo po celej trase pochodu množstvo policajtov, sa skončilo bez incidentov, jeho účastníci sa rozišli.