Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Neonacisti si pripomenuli pokus o prelomenie obkľúčenia Sovietmi

Ilustračné foto Foto: TASR/Bohdan Kopčák

Ide o výročie neúspešného pokusu prelomenia obkľúčenia Červenou armádou na Budíne zvyškami nemeckých obrancov a maďarských fašistov Ferenca Szálasiho v roku 1944.

Budapešť 12. februára (TASR) – Vyše 600 maďarských neonacistov oblečených v čiernych odevoch si v sobotu večer pripomenulo pochodom v XII. budapeštianskom obvode v časti Városmajor výročie neúspešného pokusu prelomenia obkľúčenia Červenou armádou na Budíne zvyškami nemeckých obrancov a maďarských fašistov Ferenca Szálasiho v roku 1944. Informovalo o tom internetové vydanie ľavicového denníka Népszava.

Na podujatí, ktoré organizátori nazývajú Dňom cti, sa zúčastnila aj delegácia Mládežníckeho hnutia 64 stolíc (HVIM), ktoré je spojencom ultrapravicovej parlamentnej strany Jobbik, pripomína denník. Jedným zo zahraničných hostí zhromaždenia bol aj nemecký neonacista Matthias Fischer, ktorý svoj prejav uzavrel Szállasiho pozdravom "Kitartás!".

Jeden z rečníkov vyzdvihoval vtedajšie nemecké jednotky Waffen SS.

Na neďalekom Budínskom hrade sa v rovnakom čase konala demonštrácia niekoľkých desiatok antifašistov. Jeden z organizátorov tohto podujatia Attila Vajnai pre Népszavu uviedol, že skupina neonacistov provokovala antifašistov nacistickým pozdravom. Viacerí mali protizákonným spôsobom zahalené tváre a niektorí mali pripnuté odznaky SS, čo je zakázaný symbol v Maďarsku, preto Vajnai podal na nich trestné oznámenie.

Zvyšky pôvodných asi 100-tisíc nemeckých a maďarských obrancov sa 11. februára 1944 v sprievode stoviek civilistov pokúsili prelomiť obkľúčenie a cez kopcovitý terén utiecť na Západ.