Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Maďarsko sa dištancovalo od výrokov Stropnického o Rusku

Minister obrany Českej republiky Martin Stropnický, archívne foto Foto: TASR/Michal Svítok

Český minister povedal, že mu o možnom ruskom sponzorovaní autobusov na Balkáne, ktoré k schengenským hraniciam privážali migrantov, povedal počas rokovania ministrov obrany NATO v Bruseli Simicskó.

Budapešť 12. októbra (TASR) - Maďarský rezort obrany sa dištancoval od výrokov českého ministra obrany Martina Stropnického, ktorý povedal, že informácie o údajnej finančnej podpore migrácie zo strany Ruska sa dozvedel od svojho maďarského rezortného partnera Istvána Simicskóa. Informoval o tom maďarský spravodajský server Index.hu.

Český minister v rozhovore pre sobotňajšie vydanie denníka Mladá Fronta Dnes povedal, že mu o možnom ruskom sponzorovaní autobusov na Balkáne, ktoré k schengenským hraniciam privážali migrantov, povedal vo štvrtok počas rokovania ministrov obrany NATO v Bruseli Simicskó.

Stropnický v rozhovore pre český denník ešte vyjadril názor, že takéto kroky sú v záujme Ruska, pretože napomáhajú pomalému rozpadu Európskej únie.

V reakcii na otázku Index.hu maďarské ministerstvo obrany uviedlo, že slová českého politika sa môžu zakladať na nedorozumení.

"Na štvrtkovej schôdzke ministrov obrany NATO v Bruseli sa vo všeobecnej rovine hovorilo o úlohe Ruska v sýrskom konflikte. V tejto súvislosti predstavitelia viacerých krajín prezentovali postoj, že ruské zasahovanie môže mať za následok stupňovanie migračného tlaku na Európu," uvádza sa vo vyjadrení maďarského ministerstva.

Maďarská strana potvrdila, že v Bruseli rokovali český a maďarský minister aj bilaterálne, ale ani pri tejto schôdzke nenaznačoval Simicskó výroky, ktoré mu pripísal Stropnický.