Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

V Maďarsku sa stretli premiéri Vyšehradskej štvorky

Premiér Robert Fico v utorok 24. júna 2014 odcestoval do Budapešti na stretnutie predsedov vlád Vyšehradskej štvorky. Dnešným summitom sa skončilo rotujúce predsedníctvo Maďarska v tomto zoskupení, od 1. júla ho na rok prevezme Slovensko. Foto: TASR/Michal Svítok

Vyšehradská štvorka zažíva najproduktívnejšie obdobie vo svojej histórii, vyhlásil Robert Fico na summite v Maďarsku.

Budapešť 24. júna (TASR) - Prejavmi predsedov vlád Vyšehradskej štvorky (V4) sa dnes na pôde Maďarskej akadémie vied začal v Budapešti summit premiérov tohto zoskupenia.

Na medzinárodnej konferencii "Vyšehradská skupina – motor rastu Európy" vystúpili aj predseda Európskej komisie José Manuel Barosso a eurokomisár pre regionálnu politiku Johannes Hahn.

Na snímke sprava český premiér Bohuslav Sobotka, premiér SR Robert Fico, poľský premiér Donald Tusk, maďarský premiér Viktor Orbán a predseda EK José Manuel Barroso na stretnutí predsedov vlád V4 na pôde Maďarskej akadémie vied v Budapešti 24. júna 2014.
Foto: TASR/Michal Svítok


Motto: Dynamický Vyšehrad pre Európu a svet

Na snímke premiér SR Robert Fico (vľavo) a predseda Európskej komisie José Manuel Barroso počas tlačovej konferencie na stretnutí predsedov vlád V4 v Budapešti 24. júna 2014.
Foto: TASR/Michal Svítok
Summit sa koná na záver rotujúceho predsedníctva vo V4, ktoré od 1. júla od Maďarska preberie Slovensko. Jeho mottom bude Dynamický Vyšehrad pre Európu a svet. SR chce nadviazať na pozitívne výsledky predchádzajúcich predsedníctiev a koordinovať hlavné zahraničnopolitické, ekonomické a sektorové priority V4. Zvyšovanie dynamiky a konkurencieschopnosti regiónu zostáva ústrednou témou pre všetky krajiny zoskupenia.

Počas roka sa zameria na energetickú bezpečnosť, dopravnú infraštruktúru, obrannú spoluprácu, spoločnú zahraničnú a bezpečnostnú politiku EÚ. Pozornosť venuje aj konsolidácii verejných financií, stimulácii ekonomického rastu a predchádzaniu daňovým únikom a daňovým podvodom v krajinách Vyšehradskej štvorky.

Slovenský premiér tiež avizoval, že na summite by chcel otvoriť vzájomnú podporu krajín V4 pri získaní portfólií pre svojich národných eurokomisárov. Slovensko už má svojho oficiálneho kandidáta, ktorým je súčasný podpredseda EK Maroš Šefčovič. Záujem má o významnú hospodársku agendu.

.



Orbán: Európa potrebuje v novom období nové prostriedky

Európa vstúpila do nového obdobia a nové obdobie si vyžaduje nové prostriedky. Vyhlásil to dnes v Budapešti na pôde Maďarskej akadémie vied predseda maďarskej vlády Viktor Orbán v úvode summitu predsedov vlád Vyšehradskej štvorky (V4).

Na medzinárodnej konferencii "Vyšehradská skupina – motor rastu Európy" Orbán zdôraznil, že nadišiel čas, aby hlas krajín strednej Európy zaznel v citlivých záležitostiach trochu silnejšie.

Bez hospodárskeho rastu krajín strednej Európy by podľa Orbána nebol rast ani v EÚ. "Maďarský postoj je, že v Únii je potrebné dodržiavať dohody, medzi nimi aj finančné," konštatoval premiér. Dodal, že Maďarsko odmieta, aby sa európska základná zmluva potajomky upravovala.

V otázke migrácie zastáva maďarská vláda podľa jeho slov postoj, že v rámci EÚ je nutné zabezpečiť voľný pohyb pracovnej sily, naopak - príliv migrantov spoza hraníc EÚ treba výrazne pribrzdiť.

Orbán sa opäť vyjadril za znižovanie cien energií, aby "Európa bola konkurencieschopná voči USA, kde sú ceny energií tretinové."


Fico: Vyšehradská štvorka zažíva najproduktívnejšie obdobie vo svojej histórii

Vyšehradská štvorka (V4) zažíva aj vďaka končiacemu ročnému predsedníctvu Maďarska v tomto zoskupení najproduktívnejšie obdobie svojej histórie. Na dnešnej tlačovej konferencii to vyhlásil premiér Robert Fico.

Premiéri formálne odobrili program ročného predsedníctva Slovenska vo V4, ktorý sa začne napĺňať od 1. júla. "Je to pre nás jedna z hlavných zahraničnopolitických priorít a považujeme to za istú predprípravu na predsedníctvo Slovenska v EÚ v druhom polroku 2016," povedal Fico.

Prioritou bude posilňovanie dynamiky a konkurencieschopnosti V4, energetická bezpečnosť, dopravné prepojenia, spolupráca v obrane a zahraničnopolitická oblasť. "Chceme posilniť koordinačné mechanizmy V4 na pôde Európskej únie, ktoré sa ukazujú čím ďalej tým dôležitejšie. Nesmieme opomenúť ani úzku koordináciu aktivít našich krajín vo vzťahu k Ukrajine," konštatoval Fico.

Slovensko chce tiež propagovať značku V4 nielen do vnútra zoskupenia, ale aj mimo jeho hraníc. Využívať bude aj osvedčený formát V4 plus. Na konci tohto roka by sa malo v Bratislave uskutočniť stretnutie s prezidentom Švajčiarka a na jar budúceho roka summit skupiny za účasti Francúzska a Nemecka.

Predseda maďarskej vlády Viktor Orbán, ktorý odovzdal štafetu vedenia V4 Ficovi, zdôraznil, že kľúčovou otázkou maďarského predsedníctva bola energetická bezpečnosť. Ako príklad uviedol nedávny poľský návrh na vytvorenie energetickej únie, ako aj prepojenie maďarského a slovenského plynovodu.

"Vďaka tomuto prepojeniu môže do Maďarska po prvý raz prúdiť zemný plyn pochádzajúci zo zdroja mimo Ruska. Je to fantastický úspech geopolitického významu," dodal maďarský premiér.

Orbán podotkol, že cieľom predsedníctva jeho krajiny vo V4 bolo dosiahnuť politické dohody o vytvorení severo-južných dopravných koridorov, čo sa aj splnilo. "Nie je ilúziou, že do niekoľkých rokov sa bude dať cestovať po najkvalitnejších cestách a železničných tratiach od Jadranského po Baltické more," zdôraznil.


Barroso: Princíp rovnosti v EÚ musíme vnímať ako svätý

Európske komisie (EK), ktorým desať rokov šéfoval José Manuel Barroso, boli vždy zástancami rozširovania Európskej únie. "Sme toho názoru, že každá členská krajina musí mať svoju dôstojnosť. Princíp rovnosti musíme v Európe chápať ako svätý," vyhlásil dnes Barroso v Budapešti na medzinárodnej konferencii s názvom Vyšehradská skupina – motor rastu Európy. Na nej okrem neho vystúpili aj premiéri Vyšehradskej štvorky (V4) a eurokomisár pre regionálnu spoluprácu Johannes Hahn.

"Náš záväzok bol čiastočne o tom, že novým členským krajinám ukážeme, že sú aktívnymi a hrdými členmi našej únie," dodal Barroso s tým, že oslavy 10. výročia najväčšieho rozšírenia EÚ sa konali v čase, keď prekonala najťažšiu ekonomickú krízu vo svojich dejinách. "Sme silnejší a konkurencieschopnejší než predtým," zdôraznil.

Barroso však upozornil na to, že nesmieme zaspať na vavrínoch a EÚ musí budovať na výsledkoch, ktoré dosiahla. EÚ podľa neho musí všetku pozornosť venovať nezamestnanosti hlavne mladých ľudí, zrýchleniu ekonomického rastu a zlepšeniu vzdelávania. "Popritom treba zabezpečiť, aby pokrok pocítili aj občania vo svojich vreckách, vo svojom každodennom živote. Aby kvalita ich života bola lepšia, a to je aj odkazom nedávnych európskych volieb," zdôraznil. Nie je potrebné spúšťať inštitucionálnu debatu, pretože občania EÚ chcú hospodársky rast a pracovné príležitosti, dodal.

Slovenský premiér Robert Fico, ktorý tiež vystúpil na konferencii, upozornil, že je dôležité predstaviť ľudskú tvár Únie, čo je niekedy náročné, keďže je vnímaná ako byrokratická inštitúcia. Domnieva sa, že verejnosti treba zdôrazňovať, na čo všetko boli využívané eurofondy. V tejto oblasti chce Slovensko venovať veľkú pozornosť znižovaniu administratívnej záťaže pri čerpaní finančných zdrojov z EÚ.

Fico požiadal prítomných zástupcov EK o ústretovosť a flexibilitu pri skorých zúčtovaniach predkladaných žiadostí o platby, aby sa zabránilo možnému nedočerpaniu záväzkov. "Nakoľko sú vo viacerých členských štátoch prítomné isté obavy z nevyčerpania a bola by to veľká chyba, keby sa tak stalo len na základe nedobrej spolupráce medzi komisiou a členskými štátmi," prízvukoval Fico.


R. Fico: Vyšehradská štvorka zažíva najproduktívnejšie obdobie vo svojej histórii



R. Fico v Budapešti na summite V4 žiada Brusel o znižovanie administratívnej záťaže