Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

VIDEO: Sviatok sv. Štefana skončil tradičným ohňostrojom

Maďari v nedeľu 20. augusta 2017 oslavovali v celej krajine štátny sviatok zakladateľa štátu - prvého uhorského kráľa sv. Štefana z dynastie Arpádovcov. V Budapešti sa ústredné oslavy začali na Kossuthovom námestí pred budovou parlamentu vztýčením štátnej vlajky s vojenskou poctou a zložením prísahy dôstojníkov maďarskej armády. Foto: FOTO TASR – Ladislav Vallach

Nedeľný podvečer patril omši v Bazilike sv. Štefana a procesii so zabalzamovanou pravou rukou tohto panovníka z dynastie Arpádovcov

Budapešť 21. augusta (TASR) - Ústredné oslavy maďarského štátneho sviatku zakladateľa štátu - prvého uhorského kráľa sv. Štefana - sa v nedeľu v Budapešti skončili tradičným ohňostrojom. Polícia vzhľadom na teroristické útoky v Španielsku, ku ktorým došlo pred troma dňami, zaviedla sprísnené bezpečnostné opatrenia na podujatiach osláv.

Na Hlavnej ulici (Fö utca) v I. budapeštianskom obvode napríklad ako zátarasu použila pás s hrotmi. V uliciach hlavného mesta hliadkovalo väčšie množstvo policajtov, vrátane príslušníkov pohotovostnej polície.



Podvečer patril omši v Bazilike sv. Štefana a procesii so zabalzamovanou pravou rukou tohto panovníka z dynastie Arpádovcov. "Opustením kresťanských hodnôt sa Európa dostala na prah úplnej kultúrnej a politickej rezignácie," povedal pred stovkami veriacich predseda Konferencie biskupov Maďarska András Veres.



Vyvrcholením osláv bola pyrotechnická šou, ktorú na oboch brehoch Dunaja v úseku medzi Reťazovým mostom a Margitiným mostom sledovali tisíce Budapešťanov a návštevníkov mesta. Najvhodnejšie miesta pre sledovanie ohňostroja obsadzovali už niekoľko hodín pred avizovaným začiatkom. V pohotovosti bolo množstvo požiarnikov v okolí rieky i na plavidlách. Všetko však napokon prebehlo v poriadku.