Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Oslavy štátneho sviatku sv. Štefana vyvrcholili ohňostrojom na Dunaji

Tradičný ohňostroj v Budapešti Foto: TASR/Ladislav Vallach

Oslavy sviatku zakladateľa uhorského štátu, kráľa Štefana I., ktorého korunovali v roku 1000, si pripomínajú po celom Maďarsku a aj v štátoch, kde žije maďarská menšina.

Budapešť 20. augusta (TASR) - Ústredné oslavy štátneho sviatku sv. Štefana a maďarskej ústavy dnes vyvrcholili v Budapešti už tradičným ohňostrojom. Polhodinovú šou s takmer 11.000 prvkami sledovali na oboch brehoch Dunaja desiatky tisíc Budapešťanov a množstvo turistov.

Rakety vystreľovali z troch samostatných plavidiel zakotvených na 3,5 kilometrovom úseku rieky medzi Alžbetiným a Margitiným mostom, ale pyrotechniku odpaľovali aj z Reťazového mosta. Hlavným organizátorom podujatia, ktoré si vyžiadalo uzavretie viacerých cestných ťahov v centre maďarskej metropoly, bola maďarská armáda.

Ohňostroj sa konal síce v chladnom, ale suchom počasí po tom, čo prakticky celý deň bolo zamračené a často pršalo.

V roku 2006 počas budapeštianskeho ohňostroja náhle udrela búrka, pri ktorej piati ľudia zomreli a viacerí boli zranení. Organizátori dnes dostávali každých päť minút hlásenia meteorológov o vývoji počasia. Boli pripravení na všetky alternatívy, medzi nimi aj na okamžité prerušenie ohňostroja v prípade nepriaznivého počasia.



Áder na oslavách Dňa sv. Štefana: Maďarsko sa musí poučiť aj zo svojich chýb

Maďarsko sa musí poučiť zo svojich chýb, vyhlásil dnes v úvodnom prejave ústredných osláv štátneho sviatku sv. Štefana a maďarskej ústavy na budapeštianskom Kossuthovom námestí maďarský prezident János Áder.

Najvyšší predstaviteľ štátu pred zhruba 2000 Budapešťanmi a 199 dôstojníkmi maďarskej armády v prudkom daždi ďalej zdôraznil, že Maďarsko by malo rozmnožiť počet svojich spojencov, a nie počet nepriateľov. "To je najlepší spôsob obrany a ochrany našej vlasti," dodal Áder.

Prezident pripomenul viaceré významné výročia, z ktorých by si Maďari mali zobrať ponaučenie.

"Pred 100 rokmi vypukla prvá svetová vojna, po ktorej na dlhý čas roztrhli náš národ. Pred 70 rokmi sa začala deportácia našich židovských a rómskych spoluobčanov, z čoho vyplýva, že štát sa nikdy nesmie obrátiť proti vlastným občanom, a to ani v mene žiadnej ideológie," konštatoval.

Áder pripomenul aj desiate výročie vstupu Maďarska do Európskej únie, pritom ale modro-žltá vlajka únie na námestí pri parlamente chýbala.

Vlani sa úvod ústredných osláv konal mimoriadne na Námestí hrdinov; v tom čase totiž prebiehala rekonštrukcia Kossuthovho námestia. Nové námestie, z ktorého úplne vylúčili automobilovú dopravu - prechádzajú tade iba električky -, odovzdali verejnosti 15. marca.

Oslavy sviatku zakladateľa uhorského štátu, kráľa Štefana I., ktorého korunovali v roku 1000, si pripomínajú po celom Maďarsku a aj v štátoch, kde žije maďarská menšina.