Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

Maďarsko: Szijjártó odkázal Jourovej, že trpí hungarofóbiou

Na archívnej snímke Peter Szijjártó. Foto: TASR – Martin Baumann

S Jourovou, ako podpredsedníčkou EK sa rozlúčime za pár mesiacov. Za svoje výkony v posledných rokoch by sa mala hanbiť, poznamenal Szijjártó.

Budapešť 22. marca (TASR) - Podpredsedníčka Európskej komisie (EK) pre hodnoty a transparentnosť Věra Jourová trpí ťažkou hungarofóbiou, vyhlásil v piatok šéf maďarskej diplomacie Péter Szijjártó pre komerčnú televíziu ATV v súvislosti s najnovšou kritikou Maďarska zo strany Jourovej. Informuje o tom spravodajca TASR v Budapešti.

Maďarský minister označil za "vážnu inzultáciu", že Jourová by zrušila právo veta na summitoch Európskej únie v zahraničnopolitických a bezpečnostných otázkach, pretože podľa jej vyjadrenia nie je férové, aby 3,5 milióna voličov maďarskej vládnej strany Fidesz mohlo blokovať rozhodnutia týkajúce sa 460 miliónov ľudí.

"Jourová už v posledných rokoch potvrdila, že trpí ťažkou hungarofóbiou a na maďarský ľud sa pozerá jednoducho zvrchu," reagoval Szijjártó, ktorý pripomenul, že práve Jourová predtým označila maďarskú demokraciu za "chorú demokraciu".

Šéf maďarskej diplomacie zdôraznil, že ľudia v Maďarsku volili demokraticky a vláda zastupuje maďarský ľud. Spochybňovanie práv maďarského ľudu a demokratického fungovania politického systému je podľa neho vážnou urážkou.

"S Jourovou, ako podpredsedníčkou EK sa rozlúčime za pár mesiacov. Za svoje výkony v posledných rokoch by sa mala hanbiť," poznamenal Szijjártó, podľa ktorého EÚ je v oveľa horšom stave ako v čase nástupu Komisie, pričom toto zhoršenie možno pripísať aj Jourovej.

(spravodajca TASR Ladislav Vallach)