Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Maďarsko tranzitné zóny pri hranici so Srbskom nakoniec nevytvorí

Ilustračné foto. Foto: TASR/Ladislav Vallach

Maďarská polícia v stredu zaistila na území krajiny rekordných 3321 migrantov.

Budapešť 10. septembra (TASR) - Ohlásené vytvorenie takzvaných tranzitných zón pre migrantov pri maďarskej hranici so Srbskom sa zatiaľ nedočká realizácie. Šéf úradu maďarskej vlády János Lázár oznámil upustenie od tohto kroku, keďže by podľa neho "nemal zmysel", informuje agentúra APA s odvolaním sa na maďarské médiá.

Lázár sa uvedeným spôsobom vyjadril na dnešnej tlačovej konferencii v Budapešti, len päť dní pred plánovaným otvorením tranzitných zón v rámci sprísňovania podmienok migrácie v Maďarsku.

Podľa pôvodného plánu mali vzniknúť v úzkom pásme pozdĺž plota, ktorý Maďari stavajú na hranici so Srbskom. Predpokladalo sa, že utečenci budú v tranzitných zónach podávať žiadosti o azyl a zostávať v nich až do vybavenia.

Podľa Lázára budú po novom žiadosti o azyl prijímať na hraničných priechodoch a posudzovať ich bude súd v blízkom Segedíne. Utečencov zatiaľ ubytujú v špeciálnom tábore, ktorého ubytovacie kapacity náležite rozšíria.

Lázár dnes informoval taktiež o návrhu maďarského ministerstva vnútra vyhlásiť "stav krízy spôsobenej masovou migráciou", ktorý by mal v Maďarsku platiť od budúceho utorka v súlade s novoprijatým súborom zákonov zameraných na obmedzenie prílevu migrantov do krajiny.

Od rovnakého dňa budú v Maďarsku platiť i ďalšie opatrenia schválené parlamentom minulý piatok, ako je sprísnenie postihov za nezákonné prekročenie štátnej hranice, ktoré bude namiesto priestupku trestným činom.

Maďarská polícia v stredu zaistila na území krajiny 3321 migrantov, čo predstavuje doterajší rekord. Podľa údajov agentúry Reuters prišlo do Maďarska od začiatku mesiaca dovedna už takmer 22.000 utečencov a migrantov.