Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 10. máj 2024Meniny má Viktória
< sekcia Zahraničie

Sándor Lezsák: Nevzdáme sa národnej spolupatričnosti

Na snímke podpredseda parlamentu Maďarska Sándor Lezsák Foto: TASR/Pavel Neubauer

Podľa podpredsedu je hanebné, že počas uplynulého takmer celého storočia nikto nechcel aspoň pred európskou verejnosťou priznať nemorálnosť a nerozumnosť trianonského rozhodnutia.

Budapešť 4. júna (TASR) - Maďarsko sa po Trianonskej mierovej zmluve a po rozhodnutiach uzatvárajúcich druhú svetovú vojnu zaťažených ďalšou nespravodlivosťou nesmie vzdať snahy o obnovu a ochranu vedomia národnej spolupatričnosti, vyhlásil dnes v Budapešti pri príležitosti Dňa národnej spolupatričnosti podpredseda maďarského parlamentu Sándor Lezsák.

Podľa agentúry MTI podpredseda zákonodarného zboru konštatoval, že Deň spolupatričnosti je dňom smútku Maďarov. Poslanci parlamentu 31. mája 2010 rozhodli, že 4. jún, výročie podpísania Trinanonskej mierovej zmluvy, si budú pripomínať pamätným dňom.

Lezsák povedal, že ľahostajnosť európskych politikov, pre ktorých Trianon je iba historickým faktom, možno nazvať "eurocynizmom". Pripomenul, že k občianskej iniciatíve v rámci Európskej únie vedúcej k prijatiu špeciálneho záväzného nariadenia Európskej komisie, ktoré by riešilo "oprávnenú požiadavku" autonómie maďarských spoločenstiev v Karpatskej kotline, bude potrebné od októbra vyzbierať najmenej jeden milión podpisov.

Podľa podpredsedu je hanebné, že počas uplynulého takmer celého storočia nikto nechcel aspoň pred európskou verejnosťou priznať nemorálnosť a nerozumnosť trianonského rozhodnutia.

"Dnes už je každému, kto pozná pravdu, zrejmé, že trianonské rozdelenie Maďarska bolo najväčšou tragédiou maďarských dejín a najväčšou hanbou európskych mocností," zdôraznil politik, ktorý kritizoval EÚ za to, že neposkytuje ochranu maďarskej menšiny žijúcej na "odtrhnutých územiach".

Deň národnej spolupatričnosti si pripomínajú Maďari po celom Maďarsku i v okolitých krajinách už od uplynulého víkendu rôznymi podujatiami.