Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Zahraničie

Maďarský vicepremiér: Priznajme si, že za Trianon môžu i Maďari

Maďarský vicepremiér Zsolt Semjén vystúpil s prejavom v budapeštianskom Dome Maďarov vo štvrtok 4. júna 2015 pri príležitosti Dňa národnej spolupatričnosti, ktorým si v Maďarsku pripomenuli 95. výročie podpísania Trianonskej mierovej zmluvy. Foto: TASR - Ladislav Vallach

V Dome Maďarov Zsolt Semjén zdôraznil, že v súvislosti s Trianonom prežíva oprávnená hrdosť Maďarov, že ich národ zostal zachovaný.

Budapešť 4. júna (TASR) - Za Trianonskú mierovú zmluvu, podpísanú pred 95 rokmi, nesú zodpovednosť aj Maďari, vyhlásil dnes podpredseda maďarskej vlády zodpovedný za národnú politiku Zsolt Semjén na podujatí v rámci Dňa národnej spolupatričnosti v Budapešti. Podľa jeho slov medzi príčinami Trianonu sú aj vtedajšie hriechy (Uhorska) voči menšinám.

V Dome Maďarov vicepremiér zdôraznil, že v súvislosti s Trianonom prežíva oprávnená hrdosť Maďarov, že ich národ zostal zachovaný.

"Priznajme si, že Trianon bol zapríčinený aj našou chybou, chybou maďarského štátu. Možno to boli až hriechy voči menšinám. Medzi príčinami je aj naša naivita v tom, že sme viackrát pritúlili svojich nepriateľov, ktorí nám potom vrazili nôž do chrbta," konštatoval Semjén.

Ďalším veľkým ponaučením podľa jeho slov je, že Maďarov nedokáže zlomiť ani konšpirácia mocností, ak ich krajinu nerozložia zvnútra. "Takýto katastrofálny mier by nám nemohli nanútiť, keby neboli rozložili maďarskú armádu a štát, keby v najkritickejšej chvíli nedemoralizovali maďarský národ," dodal vicepremiér.

Semjén v prejave zdôraznil nutnosť a odhodlanosť maďarskej vlády podporovať aj naďalej zahraničných Maďarov, ako aj ich snahy o autonómiu.

Trianonskú mierovú zmluvu, ktorá po prvej svetovej vojne vymedzila hranice Maďarska a Československa po rozpade Rakúsko-Uhorska, podpísali 4. júna 1920 mocnosti Dohody (Veľká Británia, USA, Francúzsko a Taliansko) a predstavitelia Maďarska v paláci Grand Trianon vo Versailles na predmestí Paríža.

Hoci Maďarsko podpísalo a ratifikovalo Trianonskú mierovú zmluvu, s novým stavom sa nezmierilo. Trianon sa v Maďarsku dodnes chápe ako krivda spáchaná na maďarskom národe. Poslanci maďarského parlamentu 31. mája 2010 rozhodli, že výročie podpisu zmluvy si pripomenú každoročne pamätným dňom, ktorý bol stanovený na 4. júna ako Deň národnej spolupatričnosti.