Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Zahraničie

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan pricestoval do Budapešti

Na snímke Recep Tayyip Erdogan. Foto: TASR/AP

Erdoganovu návštevu kritizujú viaceré opozičné strany.

Budapešť 8. októbra (TASR) - Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan s manželkou Emine pricestoval v pondelok popoludní do Budapešti. Pred Sándorovým palácom na budínskom Hradnom vrchu ho s vojenskou poctou privítal maďarský prezident János Áder s manželkou Anitou Herczeghovou, informovala agentúra MTI.

Príchod tureckej hlavy štátu si vyžiadal mimoriadne bezpečnostné opatrenia. Maďarský bezpečnostný expert Ferenc Cseri v komerčnej televízii ATV upozornil, že Erdogana by zaradil z hľadiska stupňa ochrany na tretie miesto - hneď po americkom a ruskom prezidentovi.

"Tieto dve mocnosti vždy obsadia prvé dve miesta priečky najstráženejších osôb. Nedávne agresívne opatrenia zavedené v Turecku spôsobili, že hrozba, ktorej Erdogan čelí, výrazne vzrástla" zdôvodnil analytik.

Okrem Ádera prijme tureckú hlavu štátu v pondelok aj predseda maďarskej vlády Viktor Orbán. Ich spoločná tlačová konferencia je naplánovaná na 16.30 h.

Erdoganovu návštevu kritizujú viaceré opozičné strany. Poslanci strany Dialóg (Párbeszéd) vyvesili v parlamente transparent s portrétmi ruského prezidenta Vladimira Putina, Erdogana a Orbána, cez ktorý napísali červeným písmom "Diktátori". Demokratickej koalícii (DK) zakázala polícia demonštrovať proti návšteve tureckého prezidenta.