Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Zahraničie

Maďarsko tvrdí, že nepomáhalo Gruevskému pri odchode z Macedónska

Na archívnej snímke bývalý macedónsky premiér Nikola Gruevski. Foto: TASR/AP

Niekdajší premiér Macedónska oznámil na jednom z maďarských zastupiteľstiev v zahraničí, že požiada Maďarsko o štatút utečenca, píše sa vo vyhlásení úradu vlády pre agentúru MTI.

Budapešť 16. novembra (TASR) - Maďarsko ani maďarské orgány sa nijakým spôsobom nepodieľali na odchode macedónskeho expremiéra Nikolu Gruevského z jeho vlasti. V reakcii na medializované informácie, ktoré naznačovali opak, to v piatok uviedol maďarský úrad vlády.

"Niekdajší premiér Macedónska oznámil na jednom z maďarských zastupiteľstiev v zahraničí, že požiada Maďarsko o štatút utečenca," píše sa vo vyhlásení úradu vlády pre agentúru MTI. V akej krajine sa nachádzalo uvedené zastupiteľstvo, však úrad nespresnil.

Maďarské orgány z bezpečnostných dôvodov umožnili, aby Gruevski, ktorý bol desať rokov predsedom macedónskej vlády, svoju žiadosť predložil priamo v centrále Úradu pre utečenectvo a občianstvo (BÁH) v Budapešti. BÁH bude v azylovom procese konať v zmysle maďarských zákonov a medzinárodného práva, zopakoval úrad vlády.

K prípadu sa viac maďarské orgány - až do uzatvorenia celého procesu - nebudú vyjadrovať, zdôraznil úrad vlády. Dodal, že macedónsky expremiér sa v zmysle platných právnych noriem týkajúcich sa utečeneckých záležitostí zdržiava na území Maďarska legálne.

Gruevskému v Macedónsku odobrali cestovné doklady, pretože ho tam právoplátne odsúdili za korupciu. Podľa správ viacerých zahraničných médií Gruevski po odchode zo Skopje cestoval z Albánska do Čiernej Hory vozidlom maďarského veľvyslanectva v Tirane.

(spravodajca TASR Ladislav Vallach)