Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Zahraničie

Maďarsko tvrdí, že už vyhovelo požiadavkám EÚ v oblasti súdnictva

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Vyjadrenie šéfa maďarského rezortu justície zaznelo v pondelok večer v Bruseli, počas prestávky v rokovaní ministrov spravodlivosti členských krajín Európskej únie.

Budapešť/Brusel 5. decembra (TASR) - Maďarsko tvrdí, že už vyhovelo požiadavkám Európskej komisie (EK) súvisiacimi s reformou súdnictva a očakáva preto uvoľnenie eurofondov. Uviedol to maďarský minister spravodlivosti Bence Tuzson, informoval v utorok spravodajca TASR v Budapešti s odvolaním sa na agentúru MTI.

Vyjadrenie šéfa maďarského rezortu justície zaznelo v pondelok večer v Bruseli, počas prestávky v rokovaní ministrov spravodlivosti členských krajín Európskej únie.

Podľa Tuzson Budapešť splnila všetky požiadavky EK, ktoré boli v súlade s maďarskými záujmami a ktoré nespôsobia krajine ťažkosti. Diskusie o reforme súdnictva v Maďarsku už preto považuje za ukončené.

"Odpovedali sme na všetky otázky a splnili sme všetky požiadavky, ktoré sú potrebné na uvoľnenie eurofondov. Teraz čakáme, ako v tomto smere rozhodne výbor EÚ a kedy Budapešť dostane eurofondy," vyhlásil Tuzson.

Podpredsedníčka Európskej komisie (EK) pre hodnoty a transparentnosť Věra Jourová 29. novembra povedala, že maďarská vláda vynakladá veľké úsilie na naplnenie očakávaní a veľmi intenzívne komunikuje s Európskou komisiou.

Minister spravodlivosti vo svojom vyjadrení označil za najdôležitejšie záujmy Maďarska zachovanie suverenity a zaistenie konkurencieschopnosti. "Je dôležité garantovať aj konkurencieschopnosť EÚ, keďže v poslednom období v tejto oblasti získavajú výhodu Amerika aj Čína, čo môže mať za následok vážne zaostávanie Európy do roku 2030," povedal.





(spravodajca TASR Ladislav Vallach)