Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 20. máj 2024Meniny má Bernard
< sekcia Zahraničie

Maďarsko tvrdí, že V4 odmieta smernicu EÚ o dočasnej ochrane utečencov

Ženy a deti, ktoré utiekli pred vojnovým konfliktom z Ukrajiny, spia na vlakovej stanici v poľskom meste Przemyšl vo štvrtok 3. marca 2022. Foto: TASR/AP

Gulyás podľa Reuters povedal, že v EÚ už platia jasné azylové pravidlá a Maďarsko udelí štatút utečenca všetkým žiadateľom z Ukrajiny.

Brusel 3. marca (TASR) - Maďarsko nepodporuje návrh Európskej komisie (EK) na aktiváciu smernice EÚ o dočasnej ochrane pre migrantov z Ukrajiny. Uviedla to vo štvrtok tlačová agentúra Reuters s odvolaním sa na slová Gergelya Gulyása, šéfa kabinetu maďarského premiéra Viktora Orbána.

Európska komisia v stredu navrhla aktivovať smernicu EÚ o dočasnej ochrane pre migrantov z Ukrajiny, čo v praxi znamená, že utečenci dostanú povolenie na pobyt, budú mať prístup k vzdelaniu, na trh práce a k poskytovaniu lekárskej starostlivosti.

Gulyás podľa Reuters povedal, že v EÚ už platia jasné azylové pravidlá a Maďarsko udelí štatút utečenca všetkým žiadateľom z Ukrajiny. Zároveň dodal, že ide o spoločný postoj krajín Vyšehradskej štvorky (V4), pričom nie je potrebné podporiť návrh Bruselu na aktiváciu smernice o dočasnej ochrane.

O tomto návrhu v bruselskom sídle Európskej rady vo štvrtok rokujú ministri vnútra EÚ. Slovensko na tomto zasadnutí zastupuje minister vnútra Roman Mikulec. Ten v nedeľu (27.3.) rovnako v Bruseli na mimoriadnom zasadnutí ministrov vnútra svojich európskych kolegov informoval, že Slovensko novelizovalo zákon o poskytovaní dočasného útočiska, čím de facto o niekoľko dní predbehlo eurokomisiu s jej návrhom na aktiváciu smernice z roku 2001.