Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Maďarsko: Učitelia štrajkujú, ostatní zo solidarity prerušia prácu

Ilustračné foto Foto: TASR - Ladislav Vallach

Prerušenie práce zorganizoval Odborový zväz pedagógov, ku ktorému sa pridali viaceré odborárske organizácie.

Budapešť 20. apríla (TASR) - Učitelia maďarských škôl začali dnes celodenný štrajk. Školy však nie sú zatvorené - musia totiž zabezpečiť dozor pre všetky deti.

Prerušenie práce zorganizoval Odborový zväz pedagógov (PSZ), ku ktorému sa pridali viaceré odborárske organizácie. Predsedníčka PSZ Piroska Gallóová vyzvala všetkých zamestnancov v krajine, aby napoludnie na päť minút prerušili prácu.

"Chceme tak naznačiť, že ak nefunguje škola, tak nefunguje nič," zdôvodnila predsedníčka výzvu na päťminútové prerušenie práce, ktoré by podľa jej slov malo byť nielen vyjadrením solidarity s učiteľmi, ale aj protestom proti vláde.

Gallóová v rozhovore pre dnešné vydanie denníka Magyar Nemzet vytkla, že premiér Viktor Orbán osobne neodpovedal ani na jeden list PSZ. Zdôraznila, že PSZ sa k otázke vzdelávania vždy staval odborne a nikdy nehlásal žiadnu protivládnu propagandu.

Podľa predsedníčky PSZ sa vláda od roku 2010 veľmi snaží o to, aby mala pevne pod kontrolou verejné školstvo, pretože v ňom chce prezentovať svoju ideológiu. "Ak po dnešnom štrajku nedôjde k zmene, pripravíme ďalšie protestné akcie," dodala s tým, že vláda musí konať, lebo inak ju čaká "horúca jeseň".

Pedagógovia žiadajú reorganizovanie štátneho orgánu, ktorý prevádzkuje verejné školské zariadenia, zníženie počtu vyučovacích hodín pre pedagógov na 22, úpravu miezd technických pracovníkov škôl a zabezpečenie finančných zdrojov pre vedúcich škôl tak, aby mohli vyplácať učiteľom prémie za kvalitnú výučbu.

Učitelia protestovali proti situácii vo verejnom školstve 15. apríla dvojhodinovým výstražným štrajkom, predtým formou občianskej neposlušnosti 17. marca a 15. marca sa zhromaždilo vyše 30.000 nespokojných učiteľov pred parlamentom v Budapešti.