Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 4. máj 2024Meniny má Florián
< sekcia Zahraničie

Ultrapravicový Jobbik avizoval protestný pochod pri sídle Fideszu

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Ladislav Vallach

Podľa agentúry MTI to v pondelok oznámil v parlamente predseda Jobbiku Gábor Vona.

Budapešť 11. decembra (TASR) - Maďarská ultrapravicová opozičná strana Jobbik avizovala protestný fakľový pochod proti likvidačným krokom vlády premiéra Viktora Orbána, ktorý zorganizujú v piatok priamo pred sídlom jeho strany Fidesz na budapeštianskej Lendvayho ulici. Podľa agentúry MTI to v pondelok oznámil v parlamente predseda Jobbiku Gábor Vona.

Vona v prejave v parlamente povedal, že rok 2018 bude rokom vzbury, keď jeho strana zvrhne vládu premiéra Viktora Orbána. Predseda Jobbiku sľúbil, že po prevzatí moci jeho vláda ochráni Maďarsko, obnoví demokraciu a zvýši konkurencieschopnosť krajiny.

Ako zdôraznil, bude treba zmierniť medzinárodnú izolovanosť Maďarska i rozkol v spoločnosti.

Štátny kontrolný úrad (ÁSZ) v stredu (6.12.) oznámil, že Jobbik musí zaplatiť pokutu za prijatie ilegálnej podpory. Výška pokuty za prijatie podpory v rozpore so zákonom o politických stranách by mohla dosiahnuť až 660 miliónov forintov (2,1 milióna eur).

Krok ÁSZ štyri mesiace pred parlamentnými voľbami považuje Vona za bezprecedentný útok voči svojej strane. Orbána označil za skorumpovaného tyrana, ktorý sa všetkými prostriedkami snaží zničiť najsilnejšiu opozičnú stranu, aby mohol vybudovať diktatúru.