Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Zahraničie

V. Orbán nepozná diplomatický jazyk, tvrdí opozícia o korupčnej kauze

Maďarský premiér Viktor Orbán Foto: TASR/AP

Veľvyslanectvo USA tvrdí, že už od februára 2012 priebežne naznačovalo maďarskej vláde obavy týkajúce sa korupčných záležitostí. Ambasáda žiadala, aby vláda konala, avšak bez výsledku.

Budapešť 14. novembra (TASR) - Maďarský premiér Viktor Orbán chce buď odvádzať pozornosť od kauzy zákazu vstupu vysokých štátnych úradníkov na územie USA kvôli korupcii, alebo nepozná diplomatický jazyk.

Týmito slovami dnes komentoval podpredseda opozičnej Maďarskej socialistickej strany (MSZP) Zoltán Lukács vyjadrenie Orbána o dokumente veľvyslanectva Spojených štátov, uviedla agentúra MTI.

Dokument, v ktorom veľvyslanectvo USA v Budapešti sumarizovalo dôvody vedúce k nedávnemu zákazu vstupu vysokých štátnych úradníkov Maďarska na územie USA a ktorý maďarská vláda zverejnila vo štvrtok na svojej internetovej stránke, označil premiér za "obyčajný zdrap papiera". Žiadny z dôvodov uvedených americkou ambasádou podľa jeho slov nemôže byť argumentom k tomu, aby niekomu zakázali vstup do Spojených štátov.

"Ak by takýto dokument bez podpisu, pečiatky a dátumu odovzdal ktorýkoľvek maďarský diplomat zahraničnej vláde, na druhý deň by som ho s okamžitou platnosťou odvolal," vyhlásil premiér.

Z Orbánových slov je zrejmé, že vláda sa čoraz viac zamotáva do tejto kauzy, povedal Lukács, podľa ktorého vysvitlo, že vláda opäť raz klamala. Musí totiž vedieť, že existuje dokument, ktorým Spojené štáty viackrát informovali maďarskú stranu o tom, ktoré záležitosti považujú za problematické.

Podpredseda MSZP v súvislosti s nepodpísaným dokumentom bez pečiatky poznamenal, že v diplomatickom svete je bežný takýto neformálny dokument, ktorý slúži na pripomenutie pri osobných schôdzkach.

O dokumente v anglickom jazyku, ktorý má dve strany a ktorý odovzdal 6. novembra jeden z diplomatov ambasády maďarskému ministerstvu zahraničných vecí, štátny tajomník rezortu diplomacie Levente Magyar ešte pred zverejnením uviedol, že v ňom nie sú žiadne relevantné informácie.

Podľa Magyara je tam spomenuté iba meno Andrása Horvátha, bývalého pracovníka Národného úradu pre dane a clá (NAV), ktorého prepustili zo zamestnania po tom, čo poukázal na miliardové podvody s DPH a na nečinnosť úradu.

"V dokumente sú iba dávno známe fakty, nie sú tam však hodnoverné informácie, dôkazy, na základe ktorých by maďarská vláda mohla vyšetriť údajné korupčné záležitosti," dodal štátny tajomník.

Na internetovej stránke vlády pripojil k dokumentu poznámky minister zahraničných vecí Péter Szijjártó, ktorý okrem iného vytkol, že listina je bez podpisu, pečiatky a dátumu.

Veľvyslanectvo USA v dokumente tvrdí, že už od februára 2012 priebežne naznačovalo maďarskej vláde obavy týkajúce sa korupčných záležitostí. Ambasáda žiadala, aby vláda konala, avšak bez výsledku. Maďarský kabinet oficiálne na túto výzvu vôbec nereagoval.