Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Prokuratúra žiada od veľvyslanectva USA informácie ku korupčnej kauze

Foto: TASR/AP

Podľa maďarskej prokuratúry by poskytnutie informácií bolo najúčinnejším krokom v spoločnom boji proti korupcii.

Budapešť 13. novembra (TASR) - Maďarská generálna prokuratúra sa obrátila listom na chargé d'affaires veľvyslanectva Spojených štátov v Budapešti Andrého Goodfrienda, od ktorého požaduje informácie o údajnej korupčnej kauze. Agentúru MTI o tom dnes informovala prokuratúra.

V kauze, kvôli ktorej Spojené štáty zakázali vstup viacerým maďarským vysokým štátnym úradníkom, sa generálny prokurátor Péter Polt ešte koncom októbra obrátil so žiadosťou o informácie na šéfa rezortu justície USA Erica Holdera. O tomto kroku Polt informoval aj Goodfrienda.

Terajší list šéfa príslušného oddelenia prokuratúry je adresovaný priamo Goodfriendovi. Generálna prokuratúra ho v liste vyzýva, aby poskytol prokuratúre konkrétne údaje týkajúce sa trestných činov, na základe ktorých nariadili odmietnutie vstupu maďarským občanom do USA. Na základe analýzy by potom maďarský orgán vykonal potrebné kroky, píše sa v dokumente.

Podľa maďarskej prokuratúry by poskytnutie informácií bolo najúčinnejším krokom v spoločnom boji proti korupcii.

Šéfka maďarského Národného úradu pre dane a clá (NAV) Ildikó Vidová minulý týždeň oznámila, že je jednou z tých osôb, ktorým USA oznámili, že jej neumožnia vstup na svoje územie.

V pondelok potom prišla neohlásene na zastupiteľský úrad USA aj so svojím právnym zástupcom. Po schôdzke s Goodfriendom médiám uviedla, že predstavitelia veľvyslanectva nepredložili žiadne dôkazy, iba spomínali súvislosť s vlani vypuknutou kauzou týkajúcou sa podvodov s DPH, ktorá doposiaľ nebola vyšetrená.