Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Maďarská vláda chce upraviť ústavu kvôli teroristickej hrozbe

Ilustračná snímka Foto: TASR/Ladislav Vallach

Podľa návrhu by mala vláda v prípade teroristickej hrozby, prípadne útoku, oprávnenie vyhlásiť stav ohrozenia, a parlament by o tom informovala až dodatočne.

Budapešť 23. januára (TASR) - Maďarská vláda chce upraviť ústavu tak, aby mohla v súvislosti s teroristickou hrozbou uplatniť osobitný právny poriadok s nasadením armády. O nutnosti tohto kroku sa občanov snaží presvedčiť sloganmi v médiách, informoval dnes spravodajský server 24.hu.

Vláda zvolala 13. januára na pôde rezortu obrany rokovanie parlamentných strán, kde predložila hlavné body návrhu, ktorého schválenie si vyžaduje dvojtretinovú väčšinu poslancov zákonodarného zboru. Vládnuci blok Fidesz-KDNP však dvojtretinovú väčšinu nemá.

Schôdzky sa nezúčastnila Maďarská socialistická strana (MSZP), ktorá avizovala, že vypracuje vlastný návrh.

Podľa návrhu by mala vláda v prípade teroristickej hrozby, prípadne útoku, oprávnenie vyhlásiť stav ohrozenia, a parlament by o tom informovala až dodatočne. Pri vyhlásení takéhoto stavu by polícii pri udržiavaní poriadku v krajine pomáhala armáda. Vláda by mohla zároveň nariadiť obmedzenie predaja niektorého druhu tovaru v záujme naplnenia štátnych zásob, či sprísniť kontrolu listov, zásielok a internetu, a na istý čas by mohol kabinet zasiahnuť aj do fungovania médií.

"Fidesz je pripravený rokovať o iniciatíve úpravy základného zákona, nesnaží sa však o nerozumné kompromisy, ale o riešenie,"
povedal dnes hovorca parlamentnej frakcie Fideszu János Halász vo východomaďarskom meste Debrecín.

Podľa Halásza nie je prekvapujúce, že ľavicové strany tento návrh nepodporujú, keďže ani predtým nepodporili sprísnenie právnych noriem týkajúcich sa regulovania migrácie. Prekvapením však podľa neho je, že ultrapravicová strana Jobbik, ktorá najskôr návrh principiálne podporila, si teraz kladie podmienky. Jobbik totiž v piatok vyhlásil, že prijatie takejto úpravy ústavy by viazal na schválenie štvorpätinovou väčšinou, čím by sa výrazne znížila pravdepodobnosť presadenia tohto návrhu.