Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 13. jún 2024
< sekcia Zahraničie

O ombudsmanovom podaní k 4. novele ústavy rozhodne súd v utorok

Tisíce demonštrantov sa 9. marca 2013 zhromaždili na budapeštianskej Ulici ústavy (Alkotmány utca), aby neďaleko budovy parlamentu vyjadrili protest proti pripravovanej štvrtej novele ústavy a svoju podporu právnemu štátu. "Ukážme, že naše životy nie sú hračka! Ústava Maďarska nie je hračka," zdôrazňovali organizátori protestu, ku ktorým sa pridalo takmer 30 občianskych združení, medzi nimi Amnesty International, Maďarský helsinský výbor či viaceré združenia študentov a pedagógov. Archívna foto. Foto: TASR/Ladislav Vallach

V podaní na súd ombudsman okrem iného uvádza, že o viacerých pozmeňujúcich návrhoch k novele podaných na poslednú chvíľu v parlamente neprebehla plenárna diskusia.

Budapešť 20. mája (TASR) - V utorok sa skončí 30-dňová lehota maďarského ústavného súdu, ktorý musí rozhodnúť o podaní ombudsmana Mátéa Szabóa v záležitosti štvrtej novely ústavy.
Podľa ochrancu ľudských práv totiž možno novelu z viacerých dôvodov považovať za neplatnú.

Szabó sa na súd obrátil 23. apríla s tým, že voči novele ústavy možno namietať z formálneho aj procesného hľadiska. Na základe podaní, ktoré ombudsman v tejto súvislosti dostal, v podaní na súd okrem iného uvádza, že o viacerých pozmeňujúcich návrhoch k novele podaných na poslednú chvíľu v parlamente neprebehla plenárna diskusia.

Népszabadság pripomína, že mimochodom práve novela ústavy umožňuje, aby podanie na ústavný súd mohol predložiť aj ombudsman. Novela ústavy však súčasne vylučuje, aby ústavní sudcovia sa mohli vyjadrovať k jednotlivým ustanoveniam ústavy.

Szabó sa preto odvoláva na procesné nedostatky a upozorňuje na to, že k podstate parlamentnej práce patrí diskusia v pléne o predkladaných návrhoch.

Poslanci maďarského parlamentu schválili novelu 11. marca. Do ústavy vládne strany Fidesz a KDNP zakomponovali viaceré prechodné ustanovenia, ktoré ústavný súd vlani v decembri zrušil a obsahuje aj niektoré dávnejšie právne normy, ktoré podľa verdiktu ústavného súdu boli označené za protiústavné.

Novela vstúpila do platnosti 1. apríla.

Proti úprave ústavy sa uskutočnilo množstvo demonštrácií v Budapešti, ale aj v Bruseli. Novelu ústavy preveruje Európska komisia (EK) i Benátska komisia.