Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Maďarský minister: Za vývoj utečeneckej krízy je zodpovedná EÚ

Maďarský minister zahraničných vecí a vonkajších ekonomických vzťahov Péter Szijjártó, archívne foto Foto: TASR/AP

Podľa maďarského šéfa diplomacie nastala mimoriadna situácia. To je dôvod, prečo sa rozhodli poslať autobusy na hranicu s Rakúskom.

Luxemburg 5. septembra (TASR) - Maďarsko viní Európsku úniu za dramatický vývoj utečeneckej krízy. "To, čo sa stalo v Maďarsku od včerajšieho (piatkového) večera, je výsledkom dvoch vecí: po prvé - zlyhania migračnej politiky Európskej únie, po druhé - série nezodpovedných vyhlásení európskych politikov," vyhlásil dnes v Luxemburgu, kde sa konalo dvojdňové neformálne zasadanie ministrov zahraničných vecí EÚ, šéf maďarskej diplomacie Péter Szijjartó, ktorého citovala agentúra APA.

Szijjartó ubezpečil, že Maďarsko bude aj naďalej konať v súlade s európskymi pravidlami o Schengenskom priestore, Dublinskou dohodou a agentúrou Frontex. Všetkých viac ako 4000 utečencov, ktorých v noci nadnes prepravili do Rakúska, bolo registrovaných. Migranti v Maďarsku boli podľa ministra čoraz agresívnejší a odmietali registráciu v podobe odoberania odtlačkov prstov a zhotovenia fotografií a nechceli ísť ani do utečeneckých centier.

"Nastala mimoriadna situácia. To je dôvod, prečo sme sa rozhodli poslať autobusy na hranicu s Rakúskom, kam chceli ísť," konštatoval Szijjartó.

Je dôležité, aby EÚ účinne chránila svoje vonkajšie hranice. Maďarsko preto sprísnilo zákony a kto poškodí hraničný plot so Srbskom, hrozí mu trest odňatia slobody, dodal Szijjartó.