Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Budapešť: Maďarsko by nezvládlo ťarchu utečencov pridelených kvótami

Vlak s vyše 500 migrantmi smerujúci z Budapešti do Šopronu zastavila polícia vo štvrtok 3. septembra 2015 popoludní v Bicske. Foto: TASR/Ladislav Vallach

Vyhlásil to dnes v Budapešti štátny tajomník rezortu ľudských zdrojov Bence Rétvári.

Budapešť 26. novembra (TASR) - Prípadné rozhodnutie Európskej únie o povinnom prideľovaní migrantov by bolo protiprávne, nebezpečné a v rozpore so záujmami Maďarska, vyhlásil dnes v Budapešti štátny tajomník rezortu ľudských zdrojov Bence Rétvári. Podľa agentúry MTI dodal, že by to bola nezvládnuteľná ťarcha v oblasti verejného školstva, zdravotníctva i sociálnej sféry.

Štátny tajomník povedal, že prijatie migrantov by si vyžiadalo vybudovať celú nemocničnú kapacitu s nákladmi rádovo v desiatkach miliárd forintov. "Z pohľadu priemerných zdravotných výdavkov na jedného občana Maďarska by bolo potrebné na migrantov vynaložiť v priebehu dvoch rokov prostriedky rovnajúce sa tohtoročnej konsolidácii dlhov nemocníc," zdôraznil.

Ďalším problémom je podľa jeho slov skutočnosť, že by išlo o ľudí, o ktorých nič nie je známe - ani to, aké choroby prekonali a aký je ich zdravotný stav. Rétvári poznamenal, že na prijatie migrantov nie je pripravené ani sociálne odvetvie. Týmto ľuďom by totiž štát musel platiť aj materskú dovolenku či prídavky na deti.

Štátna tajomníčka zodpovedná za verejné školstvo Judit Czunyiová-Bertalanová poukázala na nebezpečnú a nevyspytateľnú situáciu, ktorú by povinný prídel migrantov znamenal.

"V školstve by sme museli rátať s desiatkami tisíc deťmi," zdôraznila s poznámkou, že potrebné by boli ďalšie učebne, špeciálna metodika i učebnice, na ktoré vo verejnom školstve "jednoducho nie sú finančné zdroje".

Problémom je aj skutočnosť, že mnohé z detí migrantov aj napriek školopovinnému veku už roky nechodili do školy a ovládajú iba svoj materinský jazyk - a na takúto situáciu pedagogický zbor nie je pripravený, uzavrela Czunyiová-Bertalanová.