Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Zahraničie

Útulky pre bezdomovcov v Maďarsku sú v mrazivých dňoch využité na 92 %

Ilustračná snímka Foto: TASR/František Iván

Nadácia prevádzkuje v hlavnom meste 19 zariadení s kapacitou vyše 1900 osôb, celoštátne poskytuje prístrešie pre vyše 4300 ľudí.

Budapešť 10. januára (TASR) - Nočné útulky v Maďarsku boli v uplynulých mrazivých dňoch plne obsadené v ôsmich župách. V priemere sú kapacity prístreší pre ľudí bez domova v Maďarsku v súčasnosti využité na 92 percent a v hlavnom meste Budapešť na 90 percent, informovala dnes agentúru MTI nadácia Útočisko.

Nadácia prevádzkuje v hlavnom meste 19 zariadení s kapacitou vyše 1900 osôb, celoštátne poskytuje prístrešie pre vyše 4300 ľudí.

Plne sú obsadené útulky vo Vašskej, Zalianskej, Šomnodskej, Boršodsko-abovsko-zemplínskej, Hevešskej, Tolnianskej, Hajducko-biharskej a Békešskej župe. Kapacity sa naplnili postupne v priebehu uplynulého mimoriadne chladného víkendu.

Charitatívne organizácie v uvedenom prípade rozširujú kapacity zariadení a bezdomovcov umiestňujú na provizórne lôžka, uviedla nadácia.

Oficiálne údaje o počte ľudí, ktorí počas tejto zimy zomreli v Maďarsku na podchladenie, nie sú známe. Štátny tajomník zodpovedný za sociálne záležitosti Károly Czibere v nedeľu povedal, že v piatok a v sobotu nemali správy o nijakých úmrtiach v dôsledku podchladenia. V nedeľu však na pozemku v budapeštianskej mestskej časti Zugló našli telo muža a ženu, ktorí zamrzli.

Podľa ľudskoprávneho hnutia Maďarské sociálne fórum (MSZF) však ku koncu decembra 2016 zomrelo na podchladenie 80 ľudí, ich počet nateraz stúpol zhruba na 100. Z nich najmenej 27 zahynulo vo vlastných domovoch, pretože nemali čím kúriť, citoval správu MSZF ľavicový denník Népszava.