Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

V Bönyi, kde extrémista zabil policajta, nedošlo k pochybeniu

Na snímke pochod extrémistov v Budapešti Foto: TASR/Ladislav Vallach

V prípade prehliadky u vodcu radikálnej organizácie Maďarský národný front I. Györkösa, ktorý 26. októbra zastrelil policajta, vyšetrovanie nepreukázalo žiadne pochybenie policajtov.

Budapešť 8. decembra (TASR) - V prípade domovej prehliadky u vodcu radikálnej pravicovej organizácie Maďarský národný front (MNA) Istvána Györkösa, ktorý 26. októbra zastrelil policajta, vyšetrovanie nepreukázalo žiadne pochybenie zasahujúcich policajtov. Podľa agentúry MTI to dnes oznámil komunikačný odbor maďarskej polície.

"Z výsledkov vyšetrovania, ktoré nariadil šéf polície Károly Papp, vyplýva, že plánovanie a príprava domovej prehliadky boli vykonané v súlade s predpísanými postupmi," píše sa vo vyhlásení polície.

Sedemdesiatšesťročný Györkös, ktorý je aj jedným zo zakladateľov polovojenskej organizácie Maďarský národný front, pri domovej prehliadke v obci Böny zastrelil jedného policajta a druhého zranil. Páchateľ pri následnom zásahu komanda utrpel poranenie brucha.

Minister vnútra Sándor Pintér dnes na neverejnom spoločnom rokovaní parlamentných výborov pre národnú bezpečnosť, obranu a vnútro povedal, že v prípade polovojenskej organizácie MNA a jej podobných zoskupení prebieha vyšetrovanie. Potvrdil, že MNA mala zahraničné styky, ako aj skutočnosť, že pri vyšetrovaní tohto prípadu spolupracujú maďarské orgány s tajnými službami viacerých krajín.

Predseda parlamentného výboru pre vnútro z vládnej strany Fidesz Lajos Kósa informoval, že činnosť radikálnych organizácií sa začala v roku 2015. K vražde policajta v Bönyi došlo pri jednom z vyšetrovacích úkonov, dodal.

(spravodajca TASR Ladislav Vallach) luk