Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

V Maďarsku má cez víkend zamrznúť rieka Tisa

Ilustračné foto Foto: TASR/AP Photo

V Čongrádskej župe očakávajú nadchádzajúci víkend úplné zamrznutie Tisy, píše dnes regionálny spravodajský server delmagyar. hu.

Budapešť 5. januára (TASR) - V uplynulých dňoch sa pri priebežne klesajúcej teplote vzduchu vytvorili na maďarskom toku rieky Tisa ľadové kryhy. V Čongrádskej župe očakávajú nadchádzajúci víkend úplné zamrznutie Tisy, píše dnes regionálny spravodajský server delmagyar.hu.

Teploty v danej oblasti majú cez víkend klesnúť až pod mínus 15 stupňov Celzia a Tisa môže zamrznúť aj pri meste Segedín, čomu od piatka do nedele prispeje okrem chladu aj nízka hladina rieky, povedal šéf Vodohospodárskeho podniku povodia Dolnej Tisy Péter Kozák.

Na strednom toku Tisy pri Szolnoku sa už v stredu nahromadili ľadové kryhy. Na dolnom toku Tisy zaznamenali výraznejšie zamrznutie aj na prelome rokov 2010 a 2011. V súčasnosti je rieka zamrznutá na dvoch desaťkilometrových úsekoch.

Podľa agentúry MTI prvý ľadoborec na Tise nasadili v stredu večer pri segedínskom prístave. Situácia na Dunaji si zatiaľ nevyžiadala zásah ľadoborcov, ktorých je od 15. decembra v pohotovosti celkom 18.

Chladné počasie a sneženie spôsobili na severe Maďarska problémy v kamiónovej doprave.