Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Maďarsko v Sýrii neotvára veľvyslanectvo, vyšle tam iba diplomata

Ilustračná snímka. Foto: TASR Štefan Puškáš

Podľa britského denníka The Financial Times Česko je jedinou krajinou EÚ, ktorá po vypuknutí vojny nezatvorila svoje veľvyslanectvo v Damasku.

Budapešť 11. septembra (TASR) - Od budúceho roka bude mať Maďarsko diplomata, ktorý niekoľkokrát ročne na kratšie obdobie navštívi Sýriu s cieľom sledovať humanitárnu pomoc a riešiť konzulárne záležitosti. Pre ľavicový denník Népszava to v stredu uviedol maďarský rezort diplomacie.

Ministerstvo tak reagovalo na tvrdenie britského denníka The Financial Times (FT) o znovuobnovení diplomatických vzťahov medzi Budapešťou a Damaskom. FT sa odvoláva na bruselské zdroje a podotýka, že Maďarsko je v Sýrii len bezvýznamnou donorskou krajinou.

"Mnohé z členských krajín Európskej únie (EÚ), ako zrejme ani Washington, nie sú zástancami urovnávania vzťahov s režimom sýrskeho prezidenta Bašára Asada," píše FT, ktorému nemenovaný európsky diplomat povedal, že "v Maďarsku je dráždenie Bruselu národným športom".

Podľa FT Česko je jedinou krajinou EÚ, ktorá po vypuknutí vojny nezatvorilo svoje veľvyslanectvo v Damasku. Veľvyslanectvo Rumunska pracuje z libanonského Bejrútu a Bulharsko má v Sýrii nižší stupeň diplomatického zastúpenia.

Podľa Népszavy nie je celkom jasné, čo by Maďarsko získalo obnovením diplomatických stykov, ktoré by možno ocenili iba ak v Moskve. Rezort maďarskej diplomacie poznamenal, že Maďarsko v rámci pomoci poskytovanej kresťanom na Blízkom východe podporuje niekoľko sýrskych spoločenstiev, pritom s maďarským štipendiom študuje v Maďarsku množstvo študentov zo Sýrie.

Spravodajca TASR Ladislav Vallach