Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Eva V. sa ospravedlnila pozostalým

Slovenka Eva V. (dole vpravo) sedí v súdnej siene počas pojednávania 22. mája 2014 v Budapešti. Uprostred jej obhajca Péter Novák. Oslobodenie od obžaloby žiadal na odvolacom súde v Budapešti obhajca Slovenky Evy V., ktorú za spôsobenie dopravnej nehody v Maďarsku so štyrmi obeťami na životoch odsúdil vlani prvostupňový súd na šesť rokov väzenia. Péter Novák žiadal, aby odvolací súd oslobodil jeho mandantku od obžaloby bez ďalšieho dokazovania. Ak súd nepripustí takúto možnosť, v tom prípade obhajca avizoval, že predloží ďalšie dôkazy. Novák povedal, že o zrušenie prvostupňového verdiktu bude žiadať iba v prípade, ak jeho predchádzajúce iniciatívy súd odmietne. Foto: TASR/MTI/Noemi Bruzak

Prokurátor požiadal dnes odvolací súd v Budapešti o zrušenie verdiktu. Obhajca Slovenky Evy V. žiada oslobodenie klientky spod obžaloby.


Budapešť 22. mája (TASR) - Odvolací súd v Budapešti dnes v prípade Slovenky Evy V., ktorú za spôsobenie smrteľnej dopravnej nehody v Maďarsku odsúdili vlani na šesť rokov väzenia, vytýčil tri nové pojednávania na júl a odvolal znalca obhajoby. Eva V. sa počas pojednávania ospravedlnila pozostalým po obetiach nehody, informoval na svojej webovej stránke maďarský denník Magyar Nemzet.

Prokurátor dnes počas pojednávania namietol, že znalca v oblasti dopravy Gábora Melegha súd nevylúčil z procesu. Podľa jeho slov totiž mala byť dostatočným dôvodom na takýto krok skutočnosť, že sa objavili pochybnosti o jeho nestrannosti.

Oslobodenie od obžaloby žiadal dnes na odvolacom súde v Budapešti obhajca Slovenky Evy V., ktorú za spôsobenie dopravnej nehody v Maďarsku so štyrmi obeťami na životoch odsúdil vlani prvostupňový súd na šesť rokov väzenia.

V Maďarsku sa začalo odročené pojednávanie v prípade Slovenky Evy V.

Na odvolacom súde v Budapešti sa dnes začalo odročené pojednávanie kauzy Slovenky Evy V., ktorú za spôsobenie dopravnej nehody v Maďarsku so štyrmi obeťami na životoch odsúdil vlani prvostupňový súd na šesť rokov väzenia.



Úvodné pojednávanie predsedníčka senátu 5. mája kvôli zlému zdravotnému stavu Slovenky odročila. V utorok 20. mája denník Bors napísal, že odsúdená mala vo väzení epileptický záchvat, po ktorom stratila vedomie s tým, že jej zdravotný stav dovtedy prísne utajovali. Zverejnili iba toľko, že mala vírusové ochorenie žalúdka.

Predsedníčka senátu v úvode pojednávania potvrdila, že Evu V. vyšetrili experti s podozrením z epileptického záchvatu. Konštatovala, že za daného zdravotného stavu Slovenky, ktorá na pojednávanie prišla schudnutá, však proces môže riadne začať.

V najväčšej sieni Súdu pre okolie Budapešti sa zhromaždilo množstvo maďarských a slovenských novinárov i televíznych štábov. Prítomní boli aj viacerí rodinní príslušníci obetí tragickej nehody i matka a švagriná Slovenky.

Prokuratúra sa proti vlaňajšiemu rozhodnutiu odvolala. Neskôr podala návrh, aby odvolací súd vrátil proces na prvostupňový súd a aby sa pojednávanie začalo úplne od začiatku.

Eva V., jazdiaca pod vplyvom alkoholu, narazila 21. augusta 2012 na diaľnici M3 vo vysokej rýchlosti do vozidla značky Fiat Punto. Na miestne v ňom zahynuli traja ľudia. Ďalšia žena v horiacom aute utrpela ťažké poranenia, ktorým po prevoze do nemocnice podľahla.

Obvinenú odsúdil Okresný súd v Gödöllö 22. novembra 2013 na šesť rokov väzenia v nápravnovýchovnom ústave s najmiernejším stupňom stráženia za trestný čin spôsobenia dopravnej nehody pod vplyvom alkoholu s následkom smrti viacerých osôb.

Súd nariadil odsúdenej zákaz riadenia motorových vozidiel na päť rokov a vyhovel jej žiadosti o domácu väzbu. Od obvinenia z trestného činu ohrozenia cestnej premávky ju súd oslobodil. Na základe odvolania prokurátora vlani 3. decembra súd zrušil domácu väzbu a Slovenku previezli späť do väzenia.

Slovenka Eva V. s putami na rukách vchádza do súdnej siene pred začiatkom odročeného pojednávania 22. mája 2014 v Budapešti. Vľavo jej obhajca Péter Novák. Oslobodenie od obžaloby žiadal na odvolacom súde v Budapešti obhajca Slovenky Evy V., ktorú za spôsobenie dopravnej nehody v Maďarsku so štyrmi obeťami na životoch odsúdil vlani prvostupňový súd na šesť rokov väzenia. Péter Novák žiadal, aby odvolací súd oslobodil jeho mandantku od obžaloby bez ďalšieho dokazovania. Ak súd nepripustí takúto možnosť, v tom prípade obhajca avizoval, že predloží ďalšie dôkazy. Novák povedal, že o zrušenie prvostupňového verdiktu bude žiadať iba v prípade, ak jeho predchádzajúce iniciatívy súd odmietne.
Foto: TASR/MTI/Noemi Bruzak


Prokurátor žiadal zrušenie prvostupňového rozsudku v kauze Evy V.

Prokurátor v prípade Slovenky Evy V., ktorú za spôsobenie dopravnej nehody v Maďarsku so štyrmi obeťami na životoch odsúdil vlani prvostupňový súd na šesť rokov väzenia, požiadal dnes odvolací súd v Budapešti o zrušenie verdiktu.

Prokurátor sa odvolával na skutočnosť, že rozsudok nebol dostatočne podložený. Namietol tiež, že znalca v oblasti dopravy Gábora Melegha súd nevylúčil z procesu. Podľa jeho slov totiž dostatočným dôvodom na takýto krok mala byť skutočnosť, že sa objavili pochybnosti o Meleghovej nestrannosti.




Obhajca Slovenky Evy V. žiada oslobodenie klientky spod obžaloby

Oslobodenie od obžaloby žiadal dnes na odvolacom súde v Budapešti obhajca Slovenky Evy V., ktorú za spôsobenie dopravnej nehody v Maďarsku so štyrmi obeťami na životoch odsúdil vlani prvostupňový súd na šesť rokov väzenia.

Péter Novák žiadal, aby odvolací súd oslobodil jeho mandantku od obžaloby bez ďalšieho dokazovania. Ak súd nepripustí takúto možnosť, v tom prípade obhajca avizoval, že predloží ďalšie dôkazy. Novák povedal, že o zrušenie prvostupňového verdiktu bude žiadať iba v prípade, ak jeho predchádzajúce iniciatívy súd odmietne.

Právna zástupkyňa pozostalých obetí tvrdila, že vodič auta obetí nemohol náhle vojsť do jazdnej dráhy Slovenky, ako dôkaz sa odvolala na videozáznam z diaľnice, na ktorom vodič vozidla Fiat Punto jazdil vždy vo vonkajšom jazdnom pruhu, občas sa priblížil k deliacej čiare pred predbiehaním, ak však za ním išlo auto, okamžite sa stiahol späť.

Obhajca odsúdenej v súvislosti s hodnotením právnej zástupkyne pozostalých, podľa ktorej zo záznamu kamerového systému diaľnice vyplýva, že vodič vozidla obetí bol pozorný a predvídavý, Novák povedal, že to je síce pravda, avšak vodič fiata pri predbiehaniach nikdy nepoužil smerovky.

Obhajca zdôraznil, že existuje dôkaz, že Eva V. pila alkohol iba tri minúty pred nehodou, tento alkohol ešte nemohla vstrebať a teda nemohol ju pri nehode ovplyvniť.

Novák inicioval, aby súd zhromaždil všetky expertízy a dal ich preveriť novým expertom. V prípade, ak súd vyhovie tejto iniciatíve, potom by podľa jeho vyjadrenia Slovenku museli zbaviť obžaloby.