Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 8. máj 2024Meniny má Ingrida
< sekcia Zahraničie

Verdikt v kauze úmrtia 71 migrantov v Maďarsku zrejme padne 14. júna

Na archívnej snímke policajní a forenzní experti vyšetrujú pri nákladnom aute, ktoré je odstavené na krajnici diaľnice A4 pri rakúskom meste Parndorf, južne od Viedne 27. augusta 2015. Foto: TASR/AP

Prokurátor vzniesol obvinenie voči 14 ľuďom, z nich štyria čelia žalobe z úkladnej vraždy. Z obvinených zdržali 11 ľudí, traja sú na úteku.

Budapešť 7. júna (TASR) - Za smrť 71 migrantov nájdených v auguste 2015 v odstavenom chladiarenskom aute pri rakúskom Parndorfe nesú zodpovednosť štyria zo 14 obvinených. Na súde v juhomaďarskom Kecskeméte to v stredu povedal prokurátor Gábor Schmidt, informovala agentúra MTI.

Zo záverečnej reči prokurátora v kauze prevádzačov vyplynulo, že obžaloba obsahuje 26 bodov obvinení, ďalej popis 33 prípadov prevádzania migrantov, z ktorých tragédia pri Parndorfe bola 25. v poradí.

Prokurátor vzniesol obvinenie voči 14 ľuďom, z nich štyria čelia žalobe z úkladnej vraždy. Z obvinených zdržali 11 ľudí, traja sú na úteku.

Policajní a forenzní experti vyšetrujú pri nákladnom aute, ktoré je odstavené na krajnici diaľnice A4 pri rakúskom meste Parndorf, južne od Viedne 27. augusta 2015.
Foto: TASR/AP

Schmidt okrem iného pripomenul, že prevádzači od februára do augusta 2015 previezli ilegálne do krajín západnej Európy celkom 1200 cudzincov. Na prevoz do Rakúska a Nemecka, ktorý od júna 2015 fungoval na každodennej báze, využívali nákladné vozidlá bez možnosti vetrania, ktoré neboli vhodné na prevoz osôb.

Na archívnej snímke policajní a forenzní experti vyšetrujú pri nákladnom aute, ktoré je odstavené na krajnici diaľnice A4 pri rakúskom meste Parndorf, južne od Viedne 27. augusta 2015.
Foto: TASR/Štefan Puškáš

Sudca János Jádi pre MTI uviedol, že verdikt súdu bude vynesený po rečiach obhajoby pravdepodobne 14. júna.

Chladiarenské vozidlo s mŕtvymi migrantmi nechali prevádzači odstavené na diaľnici pri rakúskej obci Parndorf a ušli. V nákladnom priestore bolo zatvorených 59 mužov, osem žien a štyri deti, pričom sa predpokladá, že sa zadusili ešte na území Maďarska.

Proces, ktorý sa začal 21. júna 2017, sa mal skončiť vynesením rozsudkov pôvodne ešte pred koncom minulého roka.

Spravodajca TASR Ladislav Vallach