Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 20. máj 2024Meniny má Bernard
< sekcia Zahraničie

Maďarská vláda predložila novelu kritizovaného mediálneho zákona

Rada Európy sa maďarským mediálnym zákonom, voči ktorému vzniesla odborné i politické námietky, zaoberala už dva roky.

Budapešť 16. februára (TASR) - Maďarská vláda predložila parlamentu novelu kritizovaného mediálneho zákona v zmysle dohody s Radou Európy (RE), informoval dnes maďarský denník Népszabadság.

Návrh novely zákona, ktorý bol kritizovaný na rôznych európskych fórach, mení právnu normu v dvoch významných bodoch. Predsedu Národného úradu pre médiá a šírenie správ (NMHH) už nebude menovať predseda vlády, ale na jeho návrh prezident republiky.

Premiér bude musieť pred menovaním konzultovať s odbornými organizáciami, ktoré majú predložiť návrh na obsadenie postu predsedu NMHH.

Nový zákon sa však už nedotkne deväťročného mandátu Annamárie Szalaiovej, ktorú vymenoval premiér Viktor Orbán do tejto funkcie v roku 2010, poznamenáva Népszabadság.

Na základe dohody s RE v novom zákone už nebude figurovať klauzula o povinnosti televízií a rozhlasových staníc informovať vo svojich spravodajských reláciách mnohostranne, aktuálne a vecne, ako to bolo uvedené v súčasnosti platnom zákone presadenom Orbánovou vládou, ale iba vyvážene. Podľa RE totiž pôvodne uvedené požiadavky môžu byť rôzne interpretované.

RE sa maďarským mediálnym zákonom, voči ktorému vzniesla odborné i politické námietky, zaoberala už dva roky. Vlani síce parlament v reakcii na verdikt maďarského ústavného súdu zmenil viaceré ustanovenia zákona, nevzal však do úvahy postoje RE.