Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Maďarská vláda na prvej schôdzke prerokovala zákon proti Sorosovi

Na archívnej snímke maďarský premiér Viktor Orbán. Foto: TASR/AP

Cieľom úpravy právnych noriem podľa Gulyása je dosiahnuť, aby organizovanie nezákonného prisťahovalectva bolo ilegálnou činnosťou, ďalej jasne rozdeliť právo na prisťahovalectvo a právo na azyl.

Budapešť 24. mája (TASR) - Štvrtá vláda premiéra Viktora Orbána na svojej prvej schôdzke prerokovala návrh balíka zákonov nazvaný "Zastavme Sorosa" a príslušnú novelu ústavy. Podľa agentúry MTI o tom informoval vo štvrtok v Budapešti minister riadiaci úrad vlády Gergely Gulyás.

Minister oznámil, že návrh pôjde do parlamentu budúci utorok (29.5.), avšak poslanci o ňom začnú rokovať až za dva týždne. "Návrh si vyžiada zmeny policajného zákona, zákona o štátnej hranici, o azyle, o priestupkoch, ale i trestného zákona a ústavy," dodal Gulyás.

Cieľom úpravy právnych noriem podľa jeho slov je dosiahnuť, aby organizovanie nezákonného prisťahovalectva bolo ilegálnou činnosťou, ďalej jasne rozdeliť právo na prisťahovalectvo a právo na azyl.

Balík pozostáva z návrhov troch zákonov. Prvý sa týka povoľovania činnosti organizácií, ktoré podporujú migráciu. Druhý rieši poplatky za zahraničné financovanie prisťahovalectva, pričom poplatok dosahuje v návrhu výšku 25 percent z financovanej sumy. Podľa tretieho návrhu zákona môžu byť vyhostené osoby, ktoré narúšajú národnobezpečnostné záujmy Maďarska a ohrozujú verejný poriadok.

Gulyás na tlačovej konferencii okrem iného informoval aj o tom, že vláda chce 13. júna predložiť zákonodarnému zboru na schválenie návrh štátneho rozpočtu pre rok 2019, ktorý môže byť prijatý v druhej polovici júla.

Spravodajca TASR Ladislav Vallach