Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Maďarská vláda predložila parlamentu návrh na zdanenie internetu

Foto: TASR/Ladislav Vallach

V zmysle predloženého návrhu bude horná hranica mesačného zdanenia internetu v prípade obyvateľstva 700 forintov (2,27 eura) a v prípade právnických osôb 5000 forintov (16,32 eura).

Budapešť 30. októbra (TASR) - Maďarská vláda dnes predložila parlamentu návrh zákona o rozpočte pre rok 2015, ktorého súčasťou je aj zavedenie dane z internetu.

Proti návrhu protestovali v nedeľu a v utorok desaťtisíce ľudí v Budapešti, ako aj v iných maďarských mestách. Demonštranti požadovali odstúpenie vlády premiéra Viktora Orbána.

V zmysle predloženého návrhu bude horná hranica mesačného zdanenia internetu v prípade obyvateľstva 700 forintov (2,27 eura) a v prípade právnických osôb 5000 forintov (16,32 eura). Vláda očakáva, že nová daň prinesie do rozpočtu financie vo výške 25 miliárd forintov (80,9 milióna eur).

Vládna strana Fidesz začiatkom tohto týždňa avizovala, že aj v prípade rozšírenia telekomunikačnej dane o daň z internetu mieni presadiť prísny zákon, ktorý by zaručil, že uvedenú daň neprenesú dodávatelia internetových služieb na odberateľov.

Fidesz vo vyhlásení zdôraznil, že takto získané financie chce vláda použiť na program rozšírenia širokopásmového internetu v krajine aj s použitím zdrojov z Európskej únie.