Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Zahraničie

Maďarská vláda rokovala o pomoci bezdomovcom

Ilustračná snímka Foto: TASR/František Iván

Maďarská vláda poskytuje podporu 83 zariadeniam, ktoré poskytujú sociálne služby ľuďom žijúcim na ulici.

Budapešť 16. januára (TASR) - Na užšiu spoluprácu a väčšiu pružnosť v otázke starostlivosti o ľudí bez domova vyzval dnes štátny tajomník maďarského ministerstva ľudských zdrojov Károly Czibere občianske organizácie, samosprávy, políciu i zdravotníkov. Jeho apel súvisí s ďalšou prichádzajúcou vlnou mimoriadne chladného počasia, informovala agentúra MTI.

Štátny tajomník, ktorý je zodpovedný za sociálne záležitosti, na dnešnej odbornej konzultácii s príslušnými organizáciami a inštitúciami v Budapešti adresoval tiež výzvu všetkým občanom Maďarska, aby v záujme záchrany životov aj naďalej venovali zvýšenú pozornosť bezdomovcom, ale aj všetkým osamelým ľuďom.

"Nikto nemôže zostať na ulici, každého treba prijať do útulkov," zdôraznil Czibere, podľa ktorého je ubytovacích kapacít dostatok.

"Túto nedeľu bolo 465 voľných miest, dokonca aj v doposiaľ najchladnejší deň tejto zimy sme zaznamenali 172 neobsadených miest v útulkoch," uviedol s poznámkou, že v krajine je k dispozícii bezdomovcom celoročne 9600 miest, v zimnom krízovom období stúpnu tieto kapacity celkom na 11.100.

Ako dodal, maďarská vláda poskytuje podporu 83 zariadeniam, ktoré poskytujú sociálne služby ľuďom žijúcim na ulici.