Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Maďarské vojenské letectvo zaradilo späť štyri vrtuľníky Mi-17

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Opravu dvojmotorových viacúčelových ruských strojov s päťlistým hlavným rotorom, v celkovej hodnote 12,8 milióna eur vykonala jedna zo štyroch ruských spoločností, ktoré sa tendra zúčastnili.

Budapešť 25. júla (TASR) - Letectvo maďarských ozbrojených síl dnes zaradilo späť do prevádzky štyri zrekonštruované vrtuľníky Mi-17. Na slávnostnom akte v Szolnoku bol prítomný aj minister obrany István Simicskó, informoval server špecializovaný na letectvo jetfly.hu.

Generálnu opravu dvojmotorových viacúčelových ruských strojov s päťlistým hlavným rotorom, v celkovej hodnote 3,9 miliardy forintov (12,8 milióna eur), vykonala jedna zo štyroch ruských spoločností, ktoré sa tendra zúčastnili.

Rekonštrukciu čaká na jeseň ešte aj piaty transportný vrtuľník Mi-17, pripomenul Simicskó. V prejave zdôraznil, že bezpečnosť Maďarska je založená na troch pilieroch - na schopnostiach armády, na systéme spojenectva NATO a na vlastenectve občanov, pričom veľký dôraz treba klásť na rozvoj v rámci ozbrojených síl.

Šéf rezortu podotkol, že v rámci rekonštrukcie obnovili motory vrtuľníkov, vymenili vrtule, elektroniku a hydrauliku, čím predĺžili životnosť strojov o osem rokov - alebo 2000 nalietaných hodín.