Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Ľavica krátko pred voľbami zmenila kandidáta na primátora Budapešti

Foto: gazprom.com

Vo volebnom ringu o post primátora Budapešti teraz nezostal nijaký ľavicový kandidát - dokonca na hlasovacom lístku nebude figurovať ani jedna ľavicová strana.

Budapešť 29. septembra (TASR) - Kandidát maďarskej opozičnej strany Spolu-PM (Együtt-PM) na post primátora Budapešti Ferenc Falus, ktorého pre nadchádzajúce októbrové regionálne voľby podporovali aj Maďarská socialistická strana (MSZP) a Demokratická koalícia (DK), dnes oficiálne od kandidatúry odstúpil.

Podľa rozhlasovej stanice Klubrádió sa Falus vzdal kandidatúry v prospech kandidáta Hnutia moderné Maďarsko (MoMa) Lajosa Bokrosa po tom, čo rovnaký krok urobil nezávislý kandidát na post primátora Budapešti, advokát György Magyar.

Bokros vyhlásil, že voči vládnej strane Fidesz, ktorá sa "snaží zlikvidovať aj poslednú omrvinku sebaurčenia", bude musieť ľavica vystúpiť jednotne a preto treba ponúknuť voličom menej kandidátov.

Terajšieho primátora Istvána Tarlósa, ktorého podporujú vládne strany Fidesz a KDNP, Bokros vyzval na verejnú diskusiu.

Podľa internetového vydania denníka Népszabadság predsedníčka budapeštianskej organizácie MSZP Áges Kunhalmiová v tejto súvislosti zdôraznila, že k vzniknutej situácii zaujme postoj celoštátne i budapeštianske predsedníctvo MSZP. Bokros však podľa jej vyjadrenia má vo svojom programe prvky, ktoré socialisti podporujú.

"Udalosti, ktoré sa dejú na druhej strane politického spektra už štyri mesiace, možno chápať iba ťažko," povedal primátor, ktorý dodal, že vo volebnom ringu o post primátora Budapešti teraz nezostal nijaký ľavicový kandidát - dokonca na hlasovacom lístku nebude figurovať ani jedna ľavicová strana.

Bokros sa stal známym v roku 1995, kedy ako minister financií vlády Gyulu Horna realizoval úsporný program, ktorý vošiel do maďarských hospodárskych dejín ako Bokrosov balík. Silnou devalváciou forintu, znížením sociálnych výdavkov a dočasným zavedením dovozných poplatkov zabezpečil Bokrosov reštrikčný balík konsolidáciu štátneho rozpočtu.


Socialisti podporia vo voľbách primátora Budapešti Lajosa Bokrosa

Budapeštianska organizácia Maďarskej socialistickej strany (MSZP) podporí v októbrových regionálnych voľbách Lajosa Bokrosa - predsedu a kandidáta Hnutia moderné Maďarsko (MoMa), oznámil spravodajský server Origo.hu.

Informácia bola zverejnená po tom, ako sa spoločný kandidát ľavice na post primátora Budapešti Ferenc Falus oficiálne vzdal kandidatúry v prospech Bokrosa.

Falus bol kandidátom opozičnej strany Spolu-PM (Együtt-PM), ale podporovala ho aj MSZP a Demokratická koalícia (DK).

Predsedníčka budapeštianskej organizácie Maďarskej socialistickej strany (MSZP) Ágnes Kunhalmiová večer vyzvala socialistických voličov, ktorí majú záujem na zosadení terajšieho primátora Budapešti Istvána Tarlósa podporovaného vládnymi stranami Fidesz a KDNP, aby volili Bokrosa.

Celoštátne predsedníctvo MSZP už popoludní rozhodlo, že socialisti nemôžu podporiť niekdajšieho ministra financií Bokrosa, ktorý sa hlási ku konzervatívnej pravici. Rozhodnutie budapeštianskeho predsedníctva socialistov je však v prípade regionálnych volieb nadradené rozhodnutiu vyššieho orgánu MSZP.

Okrem Falusa sa kandidatúry v prospech Bokrosa vzdal aj nezávislý kandidát - advokát György Magyar.

Bokros vyhlásil, že voči vládnej strane Fidesz bude musieť ľavica vystúpiť jednotne a preto treba ponúknuť voličom menej kandidátov.

"Udalosti, ktoré sa dejú na druhej strane politického spektra už štyri mesiace, možno chápať iba ťažko," povedal primátor. Podľa jeho slov už vo volebnom ringu o post primátora Budapešti nezostal nijaký ľavicový kandidát - dokonca na hlasovacom lístku nebude figurovať ani jedna ľavicová strana.