Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Volebná komisia dostala listy s prvými hlasmi volieb do parlamentu

Ilustračná snímka Foto: TASR/Tomáš Halász

Pre držiteľov maďarského občianstva v krajinách, kde je zakázané dvojaké občianstvo - v Rakúsku, na Slovensku a Ukrajine -, zaviedla maďarská vláda možnosť registrácie cez internet.

Budapešť 20. marca (TASR) - Maďarský Národný volebný úrad (NVI) dostal dnes listy s prvými ôsmimi voličskými hlasmi do parlamentných volieb, ktoré sa budú konať 6. apríla.

Podľa agentúry MTI o tom informovala predsedníčka NVI Ilona Pálffyová, ktorá zdôraznila, že vonkajšiu obálku k identifikácii voliča môžu otvoriť až 29. marca a obálku s voličským hlasom dokonca až po ukončení parlamentných volieb.

Pálffyová spresnila, že voliť listom môžu držitelia maďarského občianstva, ktorí nemajú trvalé bydlisko v Maďarsku. NVI im tento týždeň poslal poštou, prípadne na maďarský zastupiteľský úrad v zahraničí, celkovo 208.000 listov obsahujúcich hlasovací lístok a vyhlásenie potrebné na identifikáciu voliča.

Maďari žijúci v zahraničí, ktorí získali v rámci zjednodušeného udeľovania maďarské občianstvo a ktorí sa chcú zúčastniť na voľbách v Maďarsku, majú možnosť sa od 1. novembra 2013 zaregistrovať.

Pre držiteľov maďarského občianstva v krajinách, kde je zakázané dvojaké občianstvo - v Rakúsku, na Slovensku a Ukrajine -, zaviedla maďarská vláda možnosť registrácie cez internet. Na formulároch uvedú svoje osobné údaje a adresu, na ktorú im potom zašlú hlasovacie lístky. Maďarská vláda deklarovala, že dbá na to, aby sa v procese volebnej registrácie zahraničných Maďarov nedostali ich údaje do rúk krajiny, v ktorej žijú.