Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Fidesz-KDNP preferuje 34, ľavicové Zomknutie 20 a Jobbik 14 % voličov

Maďarský parlament Foto: TASR/Ladislav Vallach

Vyplýva to z dnes zverejnených výsledkov minulotýždňového prieskumu maďarského inštitútu Ipsos.

Budapešť 5. apríla (TASR) - Maďarský vládny blok Fidesz-KDNP podporuje 34 percent, opozičný ľavicový blok Zomknutie 20 percent, ultrapravicový Jobbik 14 percent a za ochranársku stranu Politika môže byť iná (LMP) by hlasovali tri percentá voličov.

Vyplýva to z dnes zverejnených výsledkov minulotýždňového prieskumu maďarského inštitútu Ipsos.

Podľa dlhodobej analýzy Ipsosu by Fidesz-KDNP mal získať v nedeľňajších parlamentných voľbách 40-45 percent voličských hlasov, Zomknutie 26-31 percent, Jobbik 19-23 percent a LMP štyri až šesť percent.

Ak by sa volieb zúčastnili iba rozhodnutí voliči, potom by Fidesz-KDNP získal 46 percent, Zomknutie 26 percent a Jobbik 19 percent a LMP by sa do parlamentu nedostala.

Výsledky volieb môžu značne ovplyvniť nerozhodnutí aktívni voliči, upozorňuje Ipsos, podľa ktorého existuje ale aj významný tábor tých voličov, ktorí pripúšťajú, že svoje preferencie zmenia v deň volieb.

V tábore voličov Fideszu existuje skupina 250.000 voličov, ktorá nevylučuje, že bude hlasovať za Jobbik, ako aj 100.000 priaznivcov Jobbiku, ktorí pripúšťajú, že hlas dajú Fideszu. Podobný jav existuje aj v tábore priaznivcov Zomknutia a LMP: 150.000 sympatizantov Zomknutia by mohlo podporiť LMP a 100.000 priaznivcov LMP ráta aj s možnosťou voliť Zomknutie.