Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Na voľby sa od 1. augusta zaregistrovalo už 800 zahraničných Maďarov

Foto: gazprom.com

Z údajov NVI vyplýva, že o registráciu, ktorá je podmienkou účasti na voľbách, je podstatne menší záujem Maďarov v Rakúsku, na Slovensku a na Ukrajine, kde dvojaké občianstvo nie je povolené.

Budapešť 12. augusta (TASR) - Na parlamentné voľby 2014 v Maďarsku sa na centrálny register Národného volebného úradu (NVI) zaregistrovalo od 1. augusta už vyše 800 Maďarov žijúcich v zahraničí, informovalo dnes internetové vydanie maďarského denníka Népszabadság.

NVI podľa denníka doposiaľ rozoslal informáciu o možnosti hlasovať zhruba 250.000 držiteľom maďarského občianstva v zahraničí, pričom termín registrácie sa končí 15 dní pred voľbami. Zahraniční Maďari majú tak ešte vyše osem mesiacov na to, aby si rozmysleli, či odovzdajú svoj hlas.

V prvých desiatich dňoch registrácie zareagovalo 300 Maďarov žijúcich v Rumunsku, 150 v Srbsku, ďalší žiadatelia pochádzajú zo susedných krajín Maďarska, z Nemecka, zo Švajčiarska, z USA, Fínska, Izraela a Kanady. Zrejme ide o Maďarov, ktorí získali občianstvo v rámci zjednodušeného udeľovania občianstva, ktoré bolo zavedené v roku 2011, konštatoval Népszabadság.

Z údajov NVI vyplýva, že o registráciu, ktorá je podmienkou účasti na voľbách, je podstatne menší záujem Maďarov v Rakúsku, na Slovensku a na Ukrajine, kde dvojaké občianstvo nie je povolené. Do týchto krajín držiteľom maďarského občianstva, ktorých môže byť okolo 40.000, NVI neposlal informačný list, aby im nespôsobil problémy. Celkový počet žiadateľov o registráciu z uvedených krajín nedosahuje ani 20.

Držitelia maďarského občianstva v krajinách, kde je zakázané dvojaké občianstvo, sa na budúcoročné parlamentné voľby v Maďarsku budú registrovať prostredníctvom internetu.

Zahraniční Maďari majú vo formulároch uviesť svoje osobné údaje a adresu, na ktorú im potom zašlú hlasovacie lístky.

Maďarský vicepremiér Zsolt Semjén vlani v novembri uviedol, že maďarská vláda bude dbať na to, aby sa v procese volebnej registrácie zahraničných Maďarov nedostali ich údaje do rúk krajiny, v ktorej žijú.

Semjén, podpredseda vlády zodpovedný za národnú politiku, konštatoval, že maďarská vláda od začiatku zdôrazňovala, že Maďarsko nevydá žiadnej krajine informácie o občianstve - čo sa týka aj procesu volebnej registrácie.

Predseda slovenskej vlády Robert Fico vlani 10. októbra na otázku, či Slovensko nemá obavy zo získania volebného práva zahraničných Maďarov, reagoval, že v súčasnosti nikto - ani maďarská strana - nechce povedať, ktorí slovenskí občania maďarskej národnosti požiadali o maďarské občianstvo.

"Najnovšie prichádza do úvahy predbežná registrácia voličov, čo je veľmi kontroverzný inštitút. To je ale vnútorná vec Maďarska," zdôraznil s tým, že takýto register sa potom musí zverejniť a na jeho základe sa bude vedieť, kto zo slovenských občanov získal aj maďarské občianstvo. Tým pádom však stratí slovenské.